U Turskoj iz ruševina izvučene dvije hrvatske državljanke

03.02.2023.

Zadnja izmjena 14:30

Autor: D.M./HRT

veleposlanik Hrvoje Cvitanović

veleposlanik Hrvoje Cvitanović

Foto: HRT / HTV

U razornom potresu u Turskoj ozlijeđene su dvije hrvatske državljanke. Obje su izvučene ispod ruševina, bolnički su zbrinute i zasad su dobro, potvrdio je za HRT veleposlanik Hrvoje Cvitanović. Jedna je ozlijeđena u gradu Adyamanu, a druga  u Malatayi. Veleposlanstvo Hrvatske u Turskoj u stalnom je kontaktu s lokalnim vlastima i obavještavat će javnost o najnovijim informacijama.

Veleposlanik Cvitanović rekao je da se na području Republike Turske trenutno nalazi oko 250 hrvatskih državljana, no u južnom dijelu, koji je pogođen potresima, mnogo ih je manje nego u sjevernom i srednjem. 

- Hrvatski državljani nemaju obvezu javiti se diplomatsko-konzularnim predstavništvima i mi pokušavamo konzultirati ministarstvo unutarnjih poslova i lokalne organe državne uprave kako bismo saznali sve informacije. Turski MUP je otvorio centar za potporu tako da ćemo sa svih strana vidjeti kako pomoći hrvatskim državljanima, rekao je Cvitanović.

Stanje nakon novih podrhtavanja


- Većina građana je na cesti, od jutra do oko 13 sati bilo je 60-ak novih potresa jačine preko 6. Kuće koje su oštećene se ruše i sve ih je više uništeno, kazao je.

Je li na pomolu humanitarna kriza?


- Ovo je ekstremna situacija i potresa ove jačine već dugo nije bilo. Međutim, Turska se pobrinula kroz svoju Agenciju za izvanredna stanja (AFAD) prirediti sve što je moguće kako bi vrlo brzo na teren i počela pomagati i zbrinjavati građane. Turska je poslala kružnu verbalnu notu u kojoj traži medicinske timove, timove za traženje zatrpanih osoba i medicinska oprema. U ovom trenutku pomoć stiže sa svih strana, kao i iz Ravnateljstva civilne zaštite RH, rekao je Cvitanović.

- Hrvatska je promptno reagirala, ali ne smije se zaboraviti da je za vrijeme velikog potresa u Petrinji Turska izdašno pomogla u opremi, ljudstvu i zbrinjavanju nastradalih hrvatskih građana. Prije dvije godine za vrijeme velikih požara u Antaliji Hrvatska je poslala svoje vatrogasce i kanader. Suradnja je vrlo dobra, a to se vidi i u ovom slučaju, kaže Cvitanović.

- Nažalost, na pogođenom području zatvorene su tri zračne luke i one se trebaju što prije osposobiti kako bi one mogle početi primati pomoć, rekao je. 

"Naši brojevi su na stranicama MVEP-a, svi smo ovdje kako bismo pomogli"


- Imamo jasne upute - sve svoje snage usmjeriti kako bismo saznali ima li još hrvatskih državljana na potresom pogođenom području i, naravno, sve ih zbrinuti ako oni to od nas zatraže. Na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH mogu se naći svi naši brojevi u Ankari, kao i kolega iz Generalnog konzulata u Istanbulu - svi smo ovdje kako bismo pomogli i nadam se da ćemo u tome i uspjeti, kazao je veleposlanik. 

video thumb

Veleposlanik Hrvoje Cvitanović javio se s prvim informacijama i tijekom jutra. 

- U ovom trenutku imamo informacije o 76 mrtvih i oko 500 ozlijeđenih. Broj se povećava jer su oštećenja zgrada vrlo velika. Nakon glavnog potresa zabilježeno je više od 40 naknadnih, od kojih je veliki dio bio preko 6,6 stupnja Richtera. Situacija je vrlo ozbiljna, dodao je veleposlanik. Dodao je da je turska državna agencija za hitna stanja odmah bila na terenu te se krenulo sa čišćenjem i potragom za zatrpanim ljudima. Potvrdio je da će Ankara najvjerojatnije tijekom dana i službeno zatražiti međunarodnu pomoć. 

Poručio je da se svi građani koji imaju bilo koje pitanje mogu telefonski javiti veleposlanstvu, a sve informacije se mogu naći na internetskim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!