11:36 / 13.09.2019.

Autor: D.M./I.H./HRT

U Udbini otvoreno Središte za razvoj vođa

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Središte je ustrojeno na inicijativu ministra Krstičevića, prema modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran".
U Udbini je otvoreno novoustrojeno Središte za razvoj vođa "Marko Babić" (Vojarna Josip Jović). Središte u Udbini ustrojeno je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića, prema modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran", koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

Polaznici su već ondje, postrojen je i prvi naraštaj dočasnika i zapovjednika, a cilj je stvoriti odlučne i spremne vođe suvremenim pristupom, na iskustvima Domovinskog rata. Imaju novu opremu, novi ustroj i tri područja obuke. Godine 2022. očekuju se i strani polaznici kada će Udbina postati centar izvrsnosti.


Na svečanosti u Udbini bili su predsjednica i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i posebni savjetnik ministra obrane umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina

- U Domovinskom ratu Hrvatsku vojsku smo stvarali u hodu. S problemima na terenu morali smo stvoriti hrvatskog vojnika sposobnog da u cijelosti izvrši borbenu zadaću i da se, ako je moguće, vrati kući. Sigurno je da će ovo središte stvarati takve dočasnike i časnike koji će biti izvrsni zapovjednici, a o njima će i ovisiti sposobnost i spremnost Hrvatske vojske, poručio je Ante Gotovina.Prigodno se obratila predsjednica države i zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je rekla da se danas ne obilježava samo ustrojavanje novog nastavnog središta hrvatske vojske nego da  ovaj događaj ima puno veće simboličko značenje.

- Njime iskazujemo najveću privrženost najvećim vrijednostima Domovinskog rata koji je još jednom potvrdio povijesnu istinu, kako u ratovima ne pobjeđuje brojnost ili nadmoćna vojna tehnika, nego srce ratnika i srce vođe koji je sposoban povesti svoje suborce primjerom, a ne samo autoritetom dužnosti. Takvi iznimni pojedinci, vođe, rođeni u ratnom vihoru poput Marka Babića, čije ime nosi ovo središte, donijeli su Hrvatskoj slobodu, rekla je predsjednica i dodala da su i u najtežim trenucima znali voditi svoje vojnike i uliti im hrabrost kako bi ustrajali u borbi i podići ih na noge ku još jedan napad sve do konačne pobjede.

Istaknula je da upravo stoga sve obrazovne institucije Hrvatske vojske nose njihova imena, kako bi novi naraštaji vojnika, dočasnika i časnika, učeći iz njihovih primjera i slijedeći ga, dostojno stupili na njihovo mjesto novih vojnih vođa.

Predsjednica je svoj govor završila riječima "Hrvatskoj domovini uvijek vjerni".
Tema dana: Obuka će biti izazovna

O Središtu za razvoj vođa u Temi dana su govorili general bojnik Siniša Jurković i pukovnik Tomislav Kasumović.

Jurković je komentirao "novi smjer kojim kreće HV", kazao je da je riječ o novoj  sposobnosti HV-a jer je ustrojeno središte za razvoj vođa i obučavat će ih i pripremati "za nove izazove". Pojasnio je kako je HV opremljena modernom opremom, drugačija je organizacijska struktura, okružje je drugačije i to zahtijeva da se i vojska prilagođava i da stvara vođe koji će moći u takvom okružju ispunjavati zadaće i voditi brigu o ljudima.

Kasumović je govorio o tome što sve očekuje polaznike, njih 60 tijekom 6-otjedne obuke. Rekao je da je koncipirana tako da provede vojnike kroz sve faze obuke od jednostavnijih prema sve težim zadaćama, pojačavajući tempo će vidjeti koliko su vojnici u stanju podnijeti fizičke napore.

- Kada ste vođa, najmanje razmišljate o sebi, a najviše o svojim ljudima i morate ih voditi, dodao je.

Jurković je rekao da su prvi polaznici dragovoljci, prvo su provedena selekcijska obuka i ulazna testiranja. Dodao je da će obuka biti vrlo izazovna, psihofizički jaka i puno će zahtijevati od polaznika da vide jesu li za vođu ili ne.

Kasumović je kazao da će polaznici biti izloženi stresu u kontroliranim uvjetima, a obuka graniči s riskantim djelovanjima. U takvim uvjetima će vidjeti koliko su polaznici čvrsti i otporni, kako reagiraju u pojedinim situacijama i svladavati prepreke kada su pred njima.

- Moramo znati kako će vojnici reagirati u stresnim situacijama kako bi obuku proveli kvalitetno i bez problema, pojasnio je.

Komentirajući sadašnju situaciju kada nije rat u Hrvatskoj, Jurković je rekao da HV i dalje ima svoje zadaće doprinosa svjetskom miru, a svaki naš pripadnik koji ide neku zemlju, odlazi u ratnu zonu.

- Treba se pripremiti i stvarati uvjete što realnijima da vidimo kako će se vođa ponašati i izvršiti svoju zadaću brzo i sigurno i vratiti sebe i svoje ljude, dodao je.

Na pitanje je li i dalje veliki interes vojnika za mirovne misije, rekao je da interesa uvijek ima, to je dio poziva i vojnici to prihvaćaju i žele doprinositi svjetskom miru.

Obuka završava dugačkom hodnjom - od Udbine do Knina pješke, Kasumović je rekao da će izvidjeti tu rutu, a hodnja je zamišljena kao kulminacijska točka. Nakon naporne 6-tjedne obuke, kada su vojnici umorni i žele kući, staviti će ih u najveće iskušenje.

- Ona nije fizički naporna koliko mentalno i tu ćemo provjeriti njihovu mentalnu sposobnost ovladavanja samim sobom. Bit ćemo uz njih cijelo vrijeme, hodat ćemo hodnju s njima da pokažemo što znači biti vođa - ako tjeramo njih da budu vođe, moramo i mi biti vođe kako bi od njih to mogli zahtijevati, dodao je.

Rekao je da će hodnja završiti na kninskoj tvrđavi, a vojnicima koji završe obuku uručiti će značke kojima će se razlikovati od ostalih pripadnika sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!