09:48 / 17.08.2018.

Autor: HRT

U Uljaniku sve napetije

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U pulskom brodogradilištu Uljanik počinje proces mirenja s kojim su suglasna sva tri sindikata. Ako u idućih pet radnih dana ne budu isplaćene plaće, radnici idu u štrajk najavljen za 24. kolovoza.
U pulskom Uljaniku agonija se nastavlja. Novac za isplatu srpanjske plaće za 4,5 tisuće radnika nije pronađen. Zbog toga je pokrenut postupak mirenja. Ne nađe li se u tom razdoblju novac za plaće, radnici Uljanika najavljuju štrajk.

Kraj današnjeg radnoga dana u Uljaniku nije donio kraj agonije ni toliko željene plaće za radnike Uljanika pa naravno da od tog postupka mirenja očekuju da sindikati i uprava pronađu zajednički jezik te da im se isplate njihove zaslužene plaće za srpanj.

Zakonski, postupak mirenja traje pet radnih dana, što znači da Uprava sve do idućeg petka ima prostora pronaći 16 milijuna eura, koliko je potrebno za isplatu plaća. Postupak mirenja sindikati namjeravaju objediniti s postupkom mirenja u riječkom 3. maju. Smatraju da jedinstvenim postupkom mirenja na razini cijele grupacije mogu biti snažniji i jači u pregovorima.

Radnici Uljanika su tužni, zabrinuti i ogorčeni. Bilo je nervoze i kontradiktornih informacija. Tako se među radnicima proširila vijest koju su prenijeli i neki mediji - da policija na temelju kaznene prijave Uprave privodi radnike, međutim policija je tu vijest demantirala. Kažu da je jedan 48-godišnji muškarac bio na obavijesnom razgovoru zbog napisa na društvenim mrežama za koje tek treba utvrditi ima li elemenata kaznenog djela odnosno elemenata prijetnji."Očekujemo da će poslodavac isplatiti plaće što prije. Ako se uvjeti ne ispune, zna se da smo mi u punoj ratnoj spremi", kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Svakog mjeseca treba osigurati 51 milijun kuna da bi se mogle isplatiti plaće radnicima Uljanika i 3. maja. Ako se one ne isplaćuju, ugrožena je egzistencija 4,5 tisuće zaposlenika.

Podsjetimo, iako je obećala, Uprava Uljanika ipak neće moći isplatiti plaće radnicima jer za to nema novca. Pouzdali su se u budućeg strateškog partnera Danka Končara i njegovu tvrtku Kermas energiju, koja je pokušala dobiti kredit pri HBOR-u, no neuspješno.

Zajam im nije odobren jer su novac namijenili isplati plaća, a ne razvoju i ulaganju. Danko Končar poručuje da neće odustati dok ne pronađe rješenje.

Horvat: Nemam informaciju o bilo kakvu stečajnom postupku u UljanikuMinistar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je na pitanje novinara komentirao situaciju u brodogradilištu Uljaniku te medijske napise o njegovu izglednom stečaju.

"Prema mojim informacijama i u komunikaciji s upravom Uljanika, nemam informaciju da se u ovom trenutku insinuira bilo kakav stečajni postupak. Uprava u ovom trenutku traži izvore financiranja da bi isplatila plaću. Mi u Ministarstvu gospodarstva pokušavamo pomoći upravi da do isplate te plaće dođe. Bit ćemo malo pametniji u ponedjeljak, odgovorio je ministar koji smatra da kašnjenje plaće dan ili dva nije problem.

"Budite svjesni činjenice da gotovo 50 posto ukupnoga vlasništva Uljanika leži na leđima radnika i sami radnici su dionici ovoga procesa. Uprava, radnici, ministarstva financija i gospodarstva u istom smo turbulentnom procesu, pokušavamo iznaći modalitet da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane, rekao je Horvat i dodao da "nema informacije da su se sredstva iz Uljanika pretakala u 3. maj".

Ministar Horvat zaključio je kako "smo kroz inspekcijski nadzor Ministarstva financija neko činjenično stanje i u 3. maju i u Uljaniku uspjeli staviti na stol. U razgovoru s upravom, ali i svim dionicima ovoga procesa vidjet ćemo kakvi će se koraci poduzimati u nekoliko narednih dana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!