U utorak treća sjednica Antikorupcijskog vijeća o Ini

02.11.2022.

15:15

Autor: M.M./HRT/Hina

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća 'mostovac' Nikola Grmoja najavio je da će se idući tjedan, u utorak, održati još jedna sjednica tijela koje vodi, a o temi korupcije i pljačke u Ini kazao je da će ispitivati članove Nadzornog odbora Ine.

Nakon članova Uprave Ine, koje smo zvali na drugu sjednicu, sada na treću, u utorak, zovemo članove Nadzornog odbora Ine koji sigurno imaju saznanja i oko poslovanja Ine i oko moguće korupcije i oko odluka koje su se donosile, a idu na štetu građana Hrvatske jer favoriziraju mađarske interese i interese MOL-a, rekao je u srijedu Grmoja.

Nastavljamo rasvjetljavati i samo funkcioniranje Ine, i odnos Vlade prema Ini, i odnos Vlade i MOL-a prema Ini, ali i korupciju koja se očito događa i pred kojom, uvjereni smo, Vlada i MOL zatvaraju oči, a sve to koristi ostvarenju mađarskih nacionalnih interesa, naglasio je. Usto, dodao je, poziv za ovu sjednicu Antikorupcijskog vijeća opet je upućen i premijeru Andreju Plenkoviću, i bivšem ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, ali i sadašnjem Davoru Filipoviću.

Na prethodne dvije sjednice svjedočili su Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa i Uskokov optuženik te bivši član Uprave Ine Davor Mayer.

Kako je nakon njihova saslušanja ustvrdio Grmoja, ta svjedočenja snažno inkriminiraju premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra Ćorića da su radili u korist mađarskih interesa u Ini.

Ministar Filipović pred Antikorupcijskim vijećem se nije pojavio, ali je u ponedjeljak na višesatnoj tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo ustvrdio kako je prodaja Ine bila jedna od najvećih pogrešaka hrvatske politike, ali da sada u ovo situaciji Vlada pokušava izvući maksimum kako bi zaštitila građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!