U utrci za gradonačelnika Bjelovara šestero kandidata

05.05.2021.

19:58

Autor: Suzana Balen, Sani Lukić/Dnevnik/B.A./HRT

Bjelovar

Bjelovar

Foto: Dnevnik / HRT

Na popisu mjera u predizbornim programima većine kandidata za gradonačelnika Bjelovara su smanjivanje cijene vrtića, veće naknade za novorođenu djecu, novi poticaji za poduzetnike te ravnomjeran razvoj grada. U utrci je šestero kandidata.

Bjelovar je među najuspješnijim gradovima po korištenju europskih fondova, kaže aktualni HSLS-ov gradonačelnik Dario Hrebak. Najvažniji novi projekti su mu izgradnja toplica, šeste osnovne škole te poduzetničke zone.  


- Imam informaciju da će se ovaj tjedan zona Korenovo naći na sjednici Vlade Republike Hrvatske, gdje bi trebali dobiti 80 hektara državnog zemljišta u neposrednoj blizini brze ceste prema Bjelovaru, rekao je Dario Hrebak, kandidat HSLS-a za gradonačelnika Bjelovara.


Najavljuje i smanjenje cijene vrtića s 500 na 300 kuna. Protukandidat iz HDZ-a, Hrebakova koalicijskog partnera, također želi sniziti cijenu vrtića, ali i uvesti nove demografske mjere.


- Ono što ćemo prvo napraviti u mom mandatu - to je smanjenje cijene vrtića na 350 kuna, povećat ćemo naknadu za novorođeno dijete s 1000 na 3000 kuna i darovat ćemo mladim obiteljima zemljište za izgradnju njihove prve nekretnine, rekao je Zoran Bišćan, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Bjelovara.


Bolji standard za djecu, mlade, ali i starije te poljoprivrednike u fokusu je i SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnicu.


- To je svakako centar za mlade, zatim kvalitetniji život za starije, poljoprivredna zadruga, besplatan vrtić za sve te osnivanje gradskog vrta, rekla je Antoneta Đokić, kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Bjelovara.


Briga za mlade i ranjive skupine prioritet je kandidatkinje Centra.


- Naša demografska mjera je gradnja gradskih stanova za najam s mogućnošću otkupa, po uzoru na neke druge gradove. Osim toga, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, rekla je Danijela Hajdinjak Prihić, kandidatkinja Centra za gradonačelnicu Bjelovara.


U gradskim ustanovama i tvrtkama želi stručne, a ne stranačke ljude. Tako razmišlja i kandidat Domovinskog pokreta Dražen Medved.


- Prvi potez kad postanem gradonačelnik bit će, u svakom slučaju, raspisivanje javnog natječaja za imenovanje članova nadzornih odbora i upravnih vijeća, kaže Medved.


Uz niz demografskih mjera, želi i razvijeniju infrastrukturu u prigradskim naseljima. Ravnomjeran razvoj Bjelovara namjerava pokrenuti i Mostov kandidat Tomislav Kozina.


- Dakle, ako usporedimo infrastrukturu u nekim dijelovima grada s drugim dijelovima grada, vidi se da tu postoje ogromne razlike. Recimo, u nekim dijelovima grada se obnavlja kanalizacija, dok drugi dijelovi grada nemaju ni nogostup, rekao je Kozina. 


Demografski i gospodarski programi većine kandidata u mnogome su slični. Razlika u povjerenju birača vidjet će se 16. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!