U uvali Vruja počeo Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

02.07.2022.

17:25

Autor: M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT/Hina

U uvali Vruja počeo je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

U uvali Vruja počeo je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode

Foto: Matko Begovic / Pixsell

Drugi Festival bespravne gradnje i devastacije prirode započeo je u subotu u 15 sati u uvali Vruja, a okupio je više desetaka ljudi koji su svoj glas podigli protiv splitskog poduzetnika Stipe Latkovića kojeg prozivaju zbog bespravne gradnje i nepoštivanja pečata inspekcije.

Dvadeset godina Državnom odvjetništvu trebalo je da podigne optužnicu protiv splitskog poduzetnika Stipe Latkovića koji godinama devastira i nelegalno gradi u uvali Vruja, čak jednim velikim dijelom i na državnom zemljištu, rekla je HRT-ova novinarka Karmen Šore u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknula je kako je u fokusu ovogodišnjeg festivala Dugi rat, gdje se 20 godina pokušava sanirati nekadašnja tvornica Ferolegura Dugi Rat, te kako postoji sumnja da tamo i dalje postoji koncerogena šljaka.

Prosvjednici očekuju da se Vruja pošumi i da joj se vrati dio izgubljene ljepote, kao i da se sruše izgrađene "nakaradne kule". Također traže sanaciju područja bivše tvornice ferolegura u Dugom Ratu. Naime, već deset godina država ignorira taj zahtjev mještana za sanacijom što, kako ističu, ugrožava njihovo zdravlje i živote. Dugoraćani su danas svojim dolaskom na prosvjed iskazali potporu prosvjednicima na Vruji.

Organizatorica i jedna od prosvjednica Bruna Fistanić kaže da to nije prvi put da prosvjeduju, da spašavaju Vruju od nezakonite gradnje i devastacije te lijepe uvale. Zna, ističe, kako je prosvjed mali korak, ali i velik u odnosu na ono što ih sve čeka u budućnosti jer je uvjerena da će toga biti još.

- Prvi put kada smo prosvjedovali nadali smo se da će nas netko od odgovornih saslušati i da će se nešto pokrenuti, a tomu se nadamo i dalje, kazala je Fistanić.

U prosvjedu je i Vice Guru koji tvrdi da će pokušati iscijediti "morfogenetsko polje" tog prostora koje je jako bitno, te će sa svojim pozitivnim razmišljanjima i meditacijom u obliku koncerta zabavne glazbe "prizvati bagere državnog inspektorata".

Prosvjednici, koji se protive bespravnoj gradnji na pomorskom dobru i državnom zemljištu u uvali Vruja između Piska i Brela, splitskog poduzetnika Stipu Latkovića prozivaju zbog prijateljstva s aktualnim ali i bivšim hrvatskim predsjednicima - Zoranom Milanovićem, Stipom Mesićem i Ivom Josipovićem. Milanoviću je, ističu, Latković bio donator u predsjedničkoj kampanji "zbog čega već 20 godina može devastirati to mjesto". Posljednja u nizu devastacija je i izgradnja ceste od turističkog objekta uz plažu do Jadranske magistrale.

Prosvjednici stalno ukazuju na to da unatoč brojnim njihovim prijavama, rješenjima i zabranama poduzetnik Latković i dalje gradi te se pitaju tko može zaustaviti betoniranje Vruje.

- Ono što je država organizirala je podizanje optužnice protiv devastatora. Zadovoljni smo s time, ali to nije ono što smo tražili. Tražili smo da dođe bager i da se sve sruši. To se nije napravilo i zato mi prosvjedujemo dalje, rekla je Andrea Topić, organizatorica Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!