13:44 / 02.03.2021.

Autor: HRT/Hina

U Varaždinskim Toplicama centar za osobe s oštećenom kralježnicom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U Varaždinskim Toplicama gradi se nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine s ukupno 80 kreveta.

Ukupna vrijednost ulaganja nakon provedenih postupaka javne nabave je 112 milijuna kuna. Bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 83 milijuna kuna, iz državnog proračuna putem Ministarstva zdravstva osigurana su 24 milijuna, a pet milijuna kuna su vlastita sredstva Specijalne bolnice. Završetak projekta očekuje se do kraja prve polovice 2022.. 

Na konferenciji za novinare rečeno je kako je svrha projekta povećanja dostupnosti i kvalitete pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima. Ta će se pomoć provoditi kroz infrastrukturne radove i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Izgradnjom novog rehabilitacijskog centra, istaknuto je na konferenciji za novinare, Specijalna bolnica svrstat će se uz bok modernim rehabilitacijskim centrima i postati mjesto edukacije i razmjene znanja europskih i domaćih stručnjaka i znanstvenika.

Ravnatelj bolnice Denis Kovačić naglasio je da su jedina rehabilitacijska zdravstvena ustanova koja zbrinjava tu vrstu pacijenata.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić kazao da je zaokruženom financijskom konstrukcijom omogućena izgradnja spinalnog centra koji će biti jedan od najmodernijih u ovom dijelu Europe. Dodao je da su u protekle četiri godine u Varaždinskoj županiji, nakon Grada Zagreba, bila najveća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu putem fondova Europske unije, a Ministarstvo zdravstva je ukupno uložilo preko 2,5 milijardi kuna. 


Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je da je projekt po financiranju primarno europski, ali je državni po svom značaju. Najavio je dva zdravstvena projekta koja bi trebala biti dio strateškog razvojnog sporazuma za pet županija sjeverne Hrvatske - centralni operacijski blok u Općoj bolnici Varaždin te razvoj zdravstvenog turizma i turističke infrastrukture u Varaždinskim Toplicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!