U Varaždinskim Toplicama otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog

06.05.2023.

14:12

Autor: Hina/HRT/A.S.

Varaždinske toplice

Varaždinske toplice

Foto: Sandra Simunovic / PIXSELL

U Varaždinskim Toplicama je otkrivena bista hrvatskog velikana Ivana Kukuljevića Sakcinskog, u sklopu 30. Kukuljevićevih dana, a u povodu 180. obljetnice njegovog povijesnog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskome saboru 2. svibnja 1843. godine.


Bistu je otkrila saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Dio je to programa jubilarnih 30. Kukuljevićevih dana, tradicionalne manifestacije koja se održava u spomen na hrvatskog velikana, povjesničara, književnika i političara, Ivana Kukuljevića Sakcinskog koji je dio života proveo u Varaždinskim Toplicama.

Bista je rad akademskog kipara Vladimira Gašparića Gape, a saborska zastupnica HDZ-a Dreven Budinski istaknula je da je Sakcinski svojim nadahnutim govorom u Hrvatskome saboru postavio čvrst temelj onome što je uslijedilo nakon četiri godine.

- U Saboru je 23. listopada 1847. godine usvojen zaključak da hrvatski jezik bude proglašen službenim. Ne smije se smetnuti s uma ni očuvanje hrvatskog jezika utkano u Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine, poručila je.

Dodala je i da podržava inicijativu Matice hrvatske za donošenje novog Zakona o hrvatskom jeziku, naglasivši kako je njihovom nacrtu Zakona potporu dao i Odbor za normu hrvatskog standardnog jezika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

- Očekujemo da će se nacrt Zakona uskoro naći i u javnom savjetovanju te nakon toga doći u Hrvatski sabor i nadam se da će ga zastupnici jednoglasno podržati, rekla je Dreven Budinski.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Dragica Ratković, zahvalila je članovima topličkog ogranka Matice hrvatske koji su 'desetljećima čekali i konačno dočekali ovaj povijesni trenutak.

- Ne smijemo zaboraviti na naše ljude, posebice na naše velikane koji su svojim djelima i govorima obilježili povijest nas Hrvata i u tu povijest utkali svoj neizbrisiv trag, kazala je Ratković.

Stjepan Juranić, predsjednik topličkog ogranka Matice hrvatske podsjetio je da je Ivan Kukuljević Sakcinski rođen u Varaždinu, ali je svoje djetinjstvo proveo u Varaždinskim Toplicama. Istaknuo je da je na imanje Kukuljevića dolazila 'ondašnja toplička društvena krema', pogotovo Ilirci, među njima i Ljudevit Gaj.

30. Kukuljevićevi dani održavaju se u organizaciji Grada Varaždinskih Toplica i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama te pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!