U varaždinskoj bolnici dozvoljena pratnja na porodu

20.05.2021.

11:00

Autor: V.K./HRT/Hina

Dozvoljena pratnja na porodu

Dozvoljena pratnja na porodu

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U varaždinskom rodilištu ponovno je dozvoljena pratnja na porodu, ali rodilja i njezina pratnja trebaju se pridržavati određenih pravila i zadovoljiti neke kriterije, priopćili su u četvrtak iz Opće bolnice Varaždin.


Iz bolnice su donijeli ovu odluku zbog povoljne epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji, uz napomenu da je sedmodnevna incidencija 40 posto niža nego prije tjedan dana.

Kao pravila i kriterije koje treba zadovoljiti među ostalim navode da su i rodilja i pratnja dužni proći trijažni postupak, a ukoliko je osoba iz pratnje preboljela covid-19 unutar šest mjeseci, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid.

Ako je osoba u pratnji cijepljena unutar šest mjeseci, mora proći više od 14 dana od zadnje doze, a ako nije cijepljena i nema pozitivni nalaz kao dokaz o preboljeloj bolesti, trebat će napraviti brzi antigenski test u prijemnoj ambulanti.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić ističe da bolnica još uvijek zbrinjava brojne pacijente zaražene koronavirusom, ali da je epidemiološka slika sve povoljnija.

- Uvijek smo bili svjesni značaja kvalitetne podrške rodiljama na porodu koja svojim prisustvom ne samo da uvelike olakšava rodilji porod, već je korisna i medicinskom osoblju, navodi Kudelić.

Napominje da su nepopularnu odluku o privremenoj zabrani pratnje na porodu, koju su u proteklih godinu dana nekoliko puta morali donijeti, donosili imajući uvijek u vidu zaštitu djeteta i rodilje.

- Kako raste broj osoba koje se cijepe ili koje su se cijepile, nadam se da takve nepopularne mjere više nećemo trebati donositi, zaključuje Kudelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!