Butković obišao radove na izgradnji kružnog raskrižja u Gornjem Knegincu

14.03.2023.

Zadnja izmjena 13:12

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je obišao gotovo 690 tisuća eura (bez PDV-a) vrijedne radove na izgradnji kružnog raskrižja u Gornjem Knegincu u Varaždinskoj županiji te najavio početak radova na brzoj cesti Varaždin - Ivanec - Krapina.

Butković je radove na rekonstrukciji raskrižja državne ceste D3 s Vukovarskom i Topličkom ulicom u kružno raskrižje ocijenio iznimno bitnim za Općinu Gornji Kneginec s aspekta sigurnosti te istaknuo da je kružni tok najbolje prometno rješenje.

- S obzirom na veliki promet, veliki broj vozila te da su se na ovom mjestu događale često i prometne nesreće u izvedbi je projekt koji će biti gotov negdje u lipnju, početkom turističke sezone, a to je taj kružni tok koji će riješiti sve probleme na ovom prostoru, rekao je Butković.

Projekt provode Hrvatske ceste, a uz ministra Butkovića radove su obišli i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i član Uprave Alen Leverić te varaždinski župan Anđelko Stričak i kneginečki načelnik Goran Kaniški.

Butković je izvijestio da je prije obilaska radova sa županom Stričakom razgovarao i o drugim projektima koje provode Hrvatske ceste na tom području.

Izdvojio je pritom brzu cestu Varaždin - Ivanec - Krapina za koju je raspisan natječaj i otvaranje ponuda će biti krajem ovog mjeseca. "

- Nadam se da neće biti žalbi, kako bi što prije mogli otvoriti i prvu fazu te brze ceste. To je nešto više od 30 milijuna eura, tako da u tom dijelu očekujemo ove godine što prije početak radova na toj brzoj cesti, rekao je ministar Butković.

Istaknuo je i da Hrvatske autoceste (HAC) na autocesti A4 Goričan - Zagreb provode dva velika projekta obnove autoceste i kolnika koji je u dosta lošem stanju.

- Jedan je od njih završen, a vrijednost obaju projekata je oko 20 milijuna eura i to ide dobro. Nadam se da ćemo do turističke sezone i ta suženja i radove završiti, kako ne bi bilo gužvi na ovoj vrlo prometnoj autocesti, rekao je.

Razgovaralo se i o brzoj cesti Varaždin - Ormož, a Butković je najavio da će se krajem ožujka sastati sa slovenskom ministricom prometa kako bi definirali spojnu točku s hrvatske i slovenske strane.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić se, osim na gradnju kružnog raskrižja u Gornjem Knegincu, osvrnuo i na još neke projekte te tvrtke.

- Ono što je ključni projekt za sljedeće razdoblje je brza cesta Krapina, prva faza i izmještanje državne ceste D2 Cestica i Petrijanec. To nam je usko grlo na državnoj cesti D2 i pripremamo dokumentaciju gdje bi trebali imati gotovu studiju utjecaja na okoliš do kraja godine, nakon čega slijedi izrada dokumentacije. Do tada ćemo riješiti i dodirnu točku s Republikom Slovenijom prema Ormožu, izjavio je Škorić.

Župan Stričak naglasio je kako se u Varaždinskoj županiji završavaju, odnosno pripremaju cestovni projekti ukupno vrijedni oko 500 milijuna kuna ili 70 milijuna eura.

Uz spomenute investicije na autocestama i državnim cestama, istaknuo je kako je Ministarstvo prometa dodijelilo Županijskoj upravi za ceste 4,7 milijuna eura, čime će se sanirati 28 klizišta.

Također, oko 9,2 milijuna eura ugovaramo za sanaciju kolnika, rekao je Stričak, dodajući kako će se tim sredstvima "presvući" oko 60 kilometara županijskih lokalnih cesta.

- Ako uzmemo sve to u obzir, govorimo o vrijednosti od 14 milijuna eura, odnosno ove ćemo godine u županijske i lokalne ceste investirati oko pet proračuna Županijske uprave za ceste, zaključio je Stričak.

Butković pozvao Frankovića i Dobroslavića da se dogovore oko ceste prema zračnoj luci


Ministar Butković pozvao je dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića i župana Nikolu Dobroslavića da sjednu i dogovore se oko izgradnje brze ceste koja spaja Dubrovnik sa zračnom lukom te da nakon toga 'što prije krenu put Zagreba'.

Butković je istaknuo da je izgradnja brze ceste prema Zračnoj luci Dubrovnik neophodna.

Ta prometnica, planirana kao jednokolnička dvotračna brza cesta u duljini od otprilike 27 kilometara, zamijenila bi postojeću državnu cestu D8 na potezu od mosta na Rijeci dubrovačkoj do Ćilipa, odnosno Zračne luke Dubrovnik.

Gradsko vijeće Dubrovnika jednoglasno je 2021. izglasalo deklaraciju kojom se protive planiranoj trasi te prometnice, koja bi prolazila nedaleko samog izvorišta rijeke Omble, radi njegove zaštite.

- Koliko znam, Dubrovačko-neretvanska županija odredila je trasu kroz svoj prostorni plan, a Hrvatske ceste slijedom te utvrđene trase rade projektno-studijsku dokumentaciju. U ovom trenutku je studija utjecaja na okoliš predana u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te će struka odrediti postoji li bilo kakva opasnost za okoliš, kazao je Butković.

Napomenuo je da se, ako postoji razlog zbog kojeg se ljudi koji žive na tom području protive izgradnji brze ceste, dubrovački gradonačelnik i župan trebaju dogovoriti i 'sa zajedničkim mišljenjem što prije doći u Ministarstvo i Hrvatske ceste'.

Upozorio je da ne bi bilo dobro da Hrvatske ceste izrade studiju utjecaja na okoliš i projektnu dokumentaciju, da definiraju tu trasu "i da onda kažemo da smo protiv te trase te dodao da će se u tom slučaju svi zajedno naći u neugodnoj situaciji.

- Moja poruka gradonačelniku i županu je, a to ću im reći kad ih vidim, neku sjednu, neka se dogovore i što prije krenu put Zagreba, zaključio je Butković.

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić kazao je da je održana prva sjednica Povjerenstva u Ministarstvu gospodarstva, ali da će se zbog niza primjedbi morati održati još jedna tijekom sljedećeg tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!