12:21 / 29.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Varaždinskoj županiji 2 nova slučaja, u Vinici maske i na otvorenome

-

-

Foto: - / -

Prvi put u Hrvatskoj jedan je lokalni stožer propisao obvezno nošenje maski i na otvorenome - u Vinici kod Varaždina.
U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a županijski je Stožer civilne zaštite zatražio od Nacionalnog da se broj uzvanika na svadbama ograniči na stotinu.

Jedan novi slučaj u Varaždinskoj županiji povezan je sa svadbom od 15. kolovoza, a kod drugog slučaja riječ je o bliskom kontaktu prethodno zaražene osobe. U oba slučaja riječ je o blažim kliničkim slikama i osobe neće biti hospitalizirane.

U međuvremenu se kod jedne oboljele osobe klinička slika pogoršala te je smještena u Opću bolnicu Varaždin. Tako se sada na bolničkom liječenju nalazi sedam osoba, šest u Općoj bolnici Varaždin, a jedna u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

U Varaždinskoj je županiji trenutno 59 aktivnih slučajeva, nakon što su se u međuvremenu dvije osobe oporavile. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji su 143 registrirana slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 315 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin ističe da se u slučaju pojave zaraze na događaju na kojem u praksi nije moguće poštivati epidemiološke mjere, kao što je svadbena svečanost, epidemiolozi se nalaze u nezavidnoj situaciji u kojoj sve sudionike događaja moraju epidemiološki obrađivati kako bi spriječili nekontrolirano širenje zaraze.

Zbog toga je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije u petak uputio prijedlog Nacionalnom stožeru da za Varaždinsku županiju donese Odluku o ograničavanju broja uzvanika na svadbenim svečanostima na 100.

Inače, zbog pogoršane epidemiološke situacije, a izvor je svadba 15. kolovza, na području Općine Vinica od danas su postrožene mjere za sprječavanje širenja zaraze pa su maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kontroliraju se okupljanja i odgađaju manifestacije, a posjet u domove za starije nije moguć.

U susjednoj Općini Cestica mjere su također pooštrene, no nešto blaže pa su maske obavezne na otvorenom. Ove mjere vrijedit će sljedećih 14 dana.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!