16:35 / 02.11.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Varaždinskoj županiji porast broja oboljelih

-

-

Foto: - / -

Tisuću 900 slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije u Varaždinskoj županiji. Pola od toga u posljednjih 10 dana. Od jučer testirana 574 uzorka, 190 pozitivnih.
Tisuću 900 slučajeva zaraze koronavirusom od početka epidemije u Varaždinskoj županiji. Pola od toga u posljednjih 10 dana. Od jučer testirana 574 uzorka, 190 pozitivnih.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

- To je apsolutni rekord otkad se koronavirus pojavio u Varaždinskoj županiji. Situacija je iznimno zabrinjavajuća. To se očituje u tome da nam se iz dana u dan povećava broj ljudi s težom kliničkom slikom kojima je potreban kisik. A evidentan je porast broja osoba kojima je potreban respirator, naglašava Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Varaždinska bolnica potpuno je iscrpila resurse - odjeli se reorganiziraju i osiguravaju dodatni kreveti za oboljele u drugim zdravstvenim ustanovama diljem županije. Najveći problem - nedostatak respiratora. U upotrebi je 10 uređaja od ukupno 12. Pa su krenuli u hitnu nabavu.

- Razgovarao sam s ministrom Berošem, tri respiratora dolaze sutra i preksutra, rekao je Radimir Čačić, varaždinski župan.

Od Vlade i Ministarstva zdravstva županija je tražila i mobilizaciju respiratora iz drugih krajeva Hrvatske.

- U međuvremenu, dok čekamo te odluke iz budžetske rezerve o kojoj odlučuje župan je 5 respiratora nabavljeno na svjetskom tržištu što nije bilo jednostavno i njihova montaža počinje sutra, naglašava Čačić.

Nadaju se da će 20 uređaja zasad biti dovoljno. Istodobno se bore i s nedostatkom zdravstvenog osoblja. 143-oje djelatnika zaraženo je ili u samoizolaciji. Pa su iz Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama povukli 10 medicinskih tehničara. Na određeno bez natječaja zapošljavaju 30 medicinskih sestara, a tražit će i njegovatelje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!