U Varaždinskoj županiji proglašena prirodna nepogoda zbog suše

02.09.2022.

12:39

Autor: Hina/HRT/V.G.

Velike suše izazvale su gubitke na usjevima

Velike suše izazvale su gubitke na usjevima

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Varaždinska županija proglasila je u petak prirodnu nepogodu zbog suše na području tri grada i četrnaest općina na njezinom području.

Dugotrajna suša od početka lipnja uzrokovala je veliku materijalnu štetu u poljoprivredi što su i potvrdila brojna gradska i općinska povjerenstva koja su na poziv Varaždinske županije dostavile procjenu o štetama.

Tako su zbog izrazito visokih temperatura i manjka padalina štete od suše na ratarskim, krmnom bilju, povrtlarskim kulturama, voćnjacima i vinogradima u intenzitetu od 20-90 % ovisno o lokalitetu a što se odrazilo na visinu prinosa.

Prema informacijama iz Varaždinske županije njihovo povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi izvješće o šteti te ga dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za dodjelu pomoći za djelomičnu naknadu štete nastalu od suše.

Prirodna nepogoda proglašena je za gradove Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te Općine - Donja Voća, Cestica, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Breznica, Breznički Hum i Visoko. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!