U Varaždinu i Kninu istovremeno Hod za život i kontraprosvjed Subota za slobodu

03.06.2023.

Zadnja izmjena 17:10

Autor: T.V./HRT/Hina

U Varaždinu istovremeno Hod za život i kontraprosvjed Subota za slobodu

U Varaždinu istovremeno Hod za život i kontraprosvjed Subota za slobodu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Hodalo se danas za život u Kninu i Varaždinu. Građani okupljeni u inicijativu "Hod za život" u povorci varaždinskim ulicama dali su potporu svakom rođenom i nerođenom djetetu te istaknuli da je svaki život jednako vrijedan. U isto je vrijeme počelo i kontraprosvjed Subota za slobodu u organizaciji udruge mladih V.U.K. protiveći se smanjenju prava žena.

Sanja Kovač, članica varaždinskog organizacijskog tima Hoda za život,izjavila je da su se i u Varaždinu okupili kako bi 'prenijeli važne poruke sa željom da ih čuje što više građana'.

- Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života od njegova začeća do prirodne smrti. Znanost je dokazala da ljudski život počinje začećem i želimo da to bude jasno svakom čovjeku, svakom muškarci u svakoj ženi u ovome gradu, istaknula je Kovač. Dodala je da je njihov cilj i pronijeti optimizam, poruku da je baš svaki ljudski život važan i vrijedan.

Novinarima se obratio i član varaždinskog koordinacijskog tima Hoda za život Ante Buterin koji je kazao da je cilj okupljanja i proslaviti život.

- Šaljemo poruku za zaštitu svakog života, od najmlađeg i nerođenog djeteta, do majki i očeva, sve do naših baka i djedova. Želimo poslati poruku kako je svaki život važan i svaki se život treba cijeniti i poštovati, rekao je Buterin.

Hod za život ulicama Varaždina počeo je na Starom gradu, gdje se u isto vrijeme okupilo i nekoliko desetaka kontraprosvjednika. Naime, varaždinska Udruga V.U.K. po drugi je put organizirala Subotu za slobodu.

- Okupili smo se kako bismo podržali žene u njihovom pravu da same odlučuju o svojem tijelu, svojoj tjelesnoj autonomiji i da ne damo da se oduzmu prava koje su naše bake izborile još šezdesetih godina, izjavila je Jelena Buden, članica V.U.K.-a. Ne možemo zamisliti, dodala je, da unuke trenutno mogu imati manje prava nego naše bake u socijalističkoj Jugoslaviji.

Istaknula je kako smatra da većina osoba koje su u Hodu za život 'ne može argumentirati potpuno svoj stav". "Često koriste argumente koji su polovični i vade ih iz konteksta punog istraživanja."

- Smatram izuzetno egoističnim da osoba želi temeljiti zakone na svojim stavovima, na svojim vjerskim uvjerenjima i na taj način naložiti drugim ženama odluku koju bi one same najbolje donijele, zaključila je Buden.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!