23:37 / 29.06.2021.

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT

U Varaždinu rade na projektima i love bespovratna sredstva

ilustracija

ilustracija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinska županija i grad Varaždin pri samom su vrhu u državi po povlačenju europskoga novca. U proteklom financijskom razdoblju Varaždinska županija iskoristila je 2,2 milijarde kuna iz EU fondova, dok je u grad Varaždin u tom razdoblju stiglo 1,2 milijarde kuna bepovratnih sredstava.

Najviše se ulagalo u zdravstvo, obrazovanje, prometnu i komunalnu infrastrukturu te kulturne i prirodne znamenitosti. Varaždinska županija može poslužiti kao ogledan primjer drugima. U proteklom razdoblju obnovila je 20-ak osnovnih i srednjih škola, zgrade u krugu tamošnje opće bolnice, uredila objekte doma zdravlja te ugovorila niz novih investicija.

- Imali smo niz investicija koje su financirane sredstvima Europske unije od studenkog doma, trenutačno se gradi aglomeracija, a 5 ih je u pripremi. U Varaždinskim Toplicama gradi se spinalni centar, a u sklopu OB Varaždin dnevna bolnica, kaže župan Anđelko Stričak.

Uskoro dodaje potpisuju ugovor o projektiranju centralnog operacijskog bloka, a spremno dočekuju novu financijsku omotnicu za projekte - centre kompetentnosti i dogradnje škola i dvorana. Župan vjeruje da će rezultati svih tih projekata nakon tri do četiri godine biti stavljeni na korištenje građanima.

U gradu Varaždinu u sljedećem proračunskom razdoblju očekuju povlačenje dvostruko više sredstava nego što su povukli dosad. U pripremi imaju dvije velike investicije - uređenje aerodroma i rekonstrukciju kućanske rampe.

- Trebali bi dobiti status od Ministarstva pomorstva, prometa i veza kao Čulinečka u Zagrebu. To je proglašeno jednom crnom rupom u prometu. I ovo je crna rupa, naši građani stoje preko pola dana u redovima zbog spuštenr rampr koja dijeli grad Varaždin na dva dijela, naglašava gradonačelnik Neven Bosilj.

Važno je na vrijeme pripremiti projekte jer mogućnosti financiranja su velike, kaže državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a Velimir Žunac. Najavljuje bogato razdoblje - na raspolaganju je preko 24 milijardi eura, Nacionalni plan oporavka i otpornosti od 6,3 bespovratnih milijardi te mogućih 3,5 milijarde kroz zajmove.

Samo treba imati sve spremno za novi financijski ciklus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!