14:07 / 07.12.2020.

Autor: Hina/HRT

U Varaždinu stagnira broj novooboljelih, Čačić: Svjesno su lagali

-

-

Foto: - / -

Župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare ponovio je da je Nacionalni stožer zakasnio s prihvaćanjem strožih mjera za njegovu županiju.
U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 247 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je pet osoba. U posljednjih tjedan dana u toj su županiji potvrđena 1882 slučaja zaraze, a broj novozaraženih unutar sedam dana na 100.000 stanovnika je na visokih 1120, što je i dalje gotovo dvostruko više od hrvatskog prosjeka.

U nedjelju je testirano 580 uzoraka, priopćili su iz stožera. U Općoj bolnici u Varaždinu liječi se 258 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 118 na odjelu infektologije i drugim odjelima u Varaždinu, 21 je osoba u jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je 19 na respiratoru, a 70 ih je u Klenovniku te 49 u Novom Marofu.

Čačić: Siguran sam da su svjesno lagali

Župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare ponovio je da je Nacionalni stožer zakasnio s prihvaćanjem strožih mjera za njegovu županiju.

- Ljudima Varaždinske županije je potpuno jasno da su nas držali u ovakvoj ugrozi i doveli do toga jer mjere su odbijali prihvatiti nekoliko tjedana za redom dok nije postalo neizdrživo. Brojevi govore sve. Još jednom ću ponoviti - svi oni koji su govorili da mjere ne daju rezultate, siguran sam da nisu tako glupi da su vjerovali u to što govore i siguran sam da su svjesno lagali, poručio je Čačić.Strože mjere koje su za područje Varaždinske županije uvedene 21. studenog dovele su posljednjih dana do stagnacije broja novozaraženih, rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Robert Vugrin. Podsjetio je kako su još prije tri tjedna imali 1500 novozaraženih na tjedan, 172 osobe na bolničkom liječenju s težom kliničkom slikom i udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih od 37 posto. Tada je, rekao je, bilo vidljivo da dotadašnje mjere nisu bile djelotvorne, a prijedlozi koji su upućivani Nacionalnom stožeru nisu se prihvaćali ili su se ublažavali.

Stožer: Stagnira broj novooboljelih

Na području Varaždinske županije sedmodnevna incidencija bila je čak dva i pol puta veća od nacionalne, i tada je županijski Stožer civilne zaštite morao reagirati i uputiti prijedlog strožih mjera koje su stupile na snagu 21. studenoga, a istoga dana srednje škole i sva visoka učilišta na području županije prihvatila su prijedlog da prijeđu na online nastavu. Od 21. studenoga imamo jedan novi moment u borbi protiv ove pandemije, istaknuo je Vugrin i dodao da su za prve rezultate trebali pričekati najmanje dva tjedna.

Najprije je sljedećih osam dana slijedio očekivan rast po svim segmentima, što je dovelo do brojke od 2100 novozaraženih unutar tjedan dana. Rapidno je rastao broj hospitaliziranih, bilo ih je 272, a udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih iznosio je 44 posto. No, ustvrdio je, nakon dva tjedna od uvođenja strožih mjera vidi se stagnacija. Izvijestio je da je broj novozaraženih unutar tjedan dana ispod 2000, a  posljednja tri dana nema ni rasta osoba na bolničkom liječenju te je uravnotežen broj prijama i otpusta. Posljednja tri dana mi smo došli s 272 na 262, a danas imamo 258 osoba na bolničkom liječenju, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!