U Varivodama i Gošiću komemoracija za ubijene civile srpske nacionalnosti

28.09.2021.

12:30

Autor: Hrvoje Gunjača/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

U Varivodama i Gošiću komemoracija za ubijene mještane srpske nacionalnosti

U Varivodama i Gošiću komemoracija za ubijene mještane srpske nacionalnosti

Foto: Dnevnik / HRT

U Varivodama i Gošiću, selima u šibenskom zaleđu, održane su komemoracije za šesnaestero mještana srpske nacionalnosti, ubijenih u kolovozu i rujnu 1995., nakon Oluje. Iako je hrvatska država proglašena odgovornom jer nije zaštitila svoje građane, a obiteljima stradalih dosuđene su odštete - počinitelji zločina još nisu pronađeni i kažnjeni.


Ostali su u Varivodama nakon Oluje, na poziv hrvatskog vrha. Izvjesili bijele zastave. No nije im pomoglo. Život devetero mještana ugasili su pucnjevi i dalje nepoznatih ubojica - na današnji dan prije 26 godina.

- Znači, tu je čovjek sjedio i pucali mu oko glave. I ovdje je pao, tu se krv prolila. Ja ne mogu njega vratiti, a njima eto - neka im Bog sudi! Ja im drugo ništa ne želim, rekla je Mila Berić, supruga ubijenog mještanina Varivoda.

A pravda je spora i - zasad - nedostižna!

- Za ovaj zločin sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga. No nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku - optuženici su oslobođeni krivnje. Istraga je vraćena na početak. I to protiv nepoznatih počinitelja, rekla je Anja Šimpraga, saborska zastupnica SDSS-a.

Država je u međuvremenu proglašena odgovornom jer nije zaštitila svoje građane. Obiteljima stradalih dosuđene su odštete. No ubojicama - ni traga!

- Ja vam kažem sada da su policijske snage, policijski istražitelji časno odradili svoj posao i u Varivodama i u svim ovim okolnim mjestima, da smo pronašli tko je to počinio i sve ostalo propustili na obradu daljnju, rekao je Ranko Britvić, predsjednik udruge VeDRA - Veterani Domovinskog rata i antifašisti.

- Riječ je zapravo o neučinkovisti u vezi skoro svih zločina počinjenih u tijeku i nakon VRO Oluja i to je nedopustivo, poručila je Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

I u Gošiću, nekoliko kilometara dalje - isti zločinački scenarij. 27. kolovoza '95 ubijeno je sedmero mještana srpske nacionalnosti.

- Ovo ovdje što obilježavamo u biti je obilježavanje poraza naše zemlje i nas kao društva jer praktički nismo zaštitili svoje građane, rekao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

Svaku nevinu žrtvu treba dostojanstveno komemorirati, bez obzira na nacionalnost - poručio je potpredsjednik Vlade.

- To je politika ove Vlade RH, to je politika ove koalicije - da stvaramo ozračje u kojem je moguće da se činjenice o stradanjima javno iznose i dokumentiraju bez negativnih interpretacija, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske.

- Sudbina nestalih ne smije dijeliti Srbe i Hrvate - Hrvatsku i Srbiju. Već zajednička posvećenost pronalasku svih nestalih treba da bude most za uspostavljanje povjerenja, koje je jedini put u pomirenje, rekao je Veran Matić, posebni izaslanik predsjednika Republike Srbije.

Put prema pomirenju je i - kažnjavanje zločinaca. Na to se u ovom slučaju čeka već više od četvrt stoljeća!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!