U Velikoj Ludini otvorena kompresorska stanica na plinovodu

17.01.2020.

12:30

Autor: Mladen Sirovica/IMS/HRT

default error photo
U Velikoj Ludini otvorena je kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu.
U Velikoj Ludini otvorena je kompresorska stanica na plinskom transportnom sustavu.

Radilo se u Plinacru punom parom pa je izgradnja kompresorske stanice u mjestu Velika Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji završena za samo 16 mjeseci. U rad ju je pustio premijer Andrej Plenković.

Riječ je o tehnološki najkompleksnijem objektu na tom sustavu u čiju je izgradnju uloženo 209 milijuna kuna.

Osim povećanja sigurnosti u opskrbi plinom, kompresorska stanica omogućuje i uspostavu stalnog dvosmjernog kapaciteta na inter-konekciji s Mađarskom te će se plin moći otpremati s LNG terminala prema Mađarskoj i trećim zemljama. 

Dvosmjerni tok prema Mađarskoj važan je kako bi se ukapljeni plin iz terminala u Omišlju mogao transportirati prema državama u susjedstvu. No za zakup na budućem terminalu zasad je interes slab, iskorišteno je samo 20-ak posto kapaciteta. Ipak, premijer Plenković vjeruje da će se to uskoro promijeniti.

Mađari bi, naime, željeli 25% vlasništva terminala, ali pritom ne žele kupovati plin koji bi se dopremao u Omišalj. Hrvatska je takvu ponudu odbila, kompromis još nije pronađen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!