17:11 / 16.02.2022.

Autor: Klara Dujmović/Matea Mikić/Dnevnik/IMS/HRT/I.Z./D.S.

U velikoj policijskoj akciji razbijena je mreža krijumčara kokaina

U velikoj policijskoj akciji razbijena mreža krijumčara kokaina

U velikoj policijskoj akciji razbijena mreža krijumčara kokaina

Foto: Dnevnik / HRT/Shutterstock

U velikoj policijskoj akciji koja se vodila u šest europskih zemalja razbijena je mreža krijumčara kokaina s albanskoga govornog područja. Uhićeno je 45 osoba, a pretrage su obavljene na više od 80 lokacija. O detaljima te akcije u Dnevniku HTV-a izvijestila je Klara Dujmović.

U akciji je sudjelovalo i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo koje je naložilo pretrage u Istri i na zagrebačkom području, a na temelju europskog uhidbenog naloga uhićena je jedna osoba.


- Osoba uhićena na temelju europskog uhidbenog naloga, koja se povezuje s cijelom akcijom, ima hotel u Poreču i navodno se preko njene tvrtke prao ilegalno stečeni novac, izvijestila je u Dnevniku HTV-a Klara Dujmović.


Prema pisanju nekih medija u tijeku je pretres stanova i poslovnih prostora koje koristi ta osoba i njena obitelj, no prije uključenja prošli smo ispred hotela koji se navodno povezuje s tom uhićenom osobom i nisu zamijećene nikakve akcije, kaže Dujmović.


Europol je u velikoj akciji uhitio 45 osoba, sumnjiči ih se da su iz Latinske Amerike u europske luke dopremali kokain, vozilima, brodom, čak i avionima, a ilegalno stečen novac su "prali" putem tvrtki osnovanih u Španjolskoj i Hrvatskoj.


Glavnina se policijskih akcija odvijala u Francuskoj i Belgiji, a niz koordiniranih akcija proveden je u Hrvatskoj, Italiji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Sudjelovalo je više od 600 istražitelja i policijskih djelatnika, 


Europol navodi da je riječ o pomno planiranoj akciji koja se pripremala više godina.


Sve je počelo istragom 2018. godine u Španjolskoj kada je uhićen jedan visokopozicioniran član te skupine koji je u zatvoru, zatim je 2020. istraga krenula u Belgiji nakon zapljene veće količine kokaina i kemikalija koje su služile za miješanje tih supstanci.


Europol navodi da su članovi te organizirane skupine redovito putovali u Meksiko, Kolumbiju i Dubai kako bi ugovarali ilegalne poslove i pritom se koristili šifriranim porukama. 


U izvješću se ne navodi količina droge koja je zaplijenjena niti koliko je novca ilegalno stečeno, a zatim "oprano" no navedeno je da je organizirana međunarodna radna skupina koja će dalje koordinirati tijek istrage na međunarodnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!