U velikom požaru u Zatonu i Raslini izgorjelo 30 kuća

18.07.2022.

16:36

Autor: Hina/HRT/V.G.

U požaru u Zatonu i Raslini izgorjelo 30 kuća

U požaru u Zatonu i Raslini izgorjelo 30 kuća

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Požar koji je u prošlu srijedu buknuo na području Zatona i Rasline proglašen je ugašenim u ponedjeljak ujutro, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u Šibeniku da je izgorjelo 30 kuća, nekoliko automobila i brodica i tri poljoprivredna stroja te da se šteta još utvrđuje.

Tijekom noći na terenu je bilo osam vatrogasaca i tri vozila. Jutros u devet sati požar je proglašen ugašenim i vatrogasne snage povučene su s terena, javili su u ponedjeljak iz Županijskog centra 112. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutačno procijenjenoj površini od 3300 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je danas u Šibeniku, gdje je svečano otvoren projekt "Sigurna turistička destinacija 2022.", te je komentirao posljedice požara koji je u srijedu buknuo na šibenskom području.

- Izgorjelo je i 30 kuća, nekoliko automobila i brodica te tri poljoprivredna stroja. Štete se, dakle, zbrajaju. Moramo postati svjesni da se klima u Europi i svijetu mijenja te klimatske promjene idu brže nego što smo očekivali. Svake godine su temperature sve veće i sušna razdoblja sve duža, rekao je.

- U mandatu naše vlade na inicijativu Vatrogasne zajednice formirano je posebno središnje državno tijelo te se pitanjima vatrogastva i požara u Hrvatskoj bave isključivo vatrogasci, a politika tu nema nikakav upliv, osim u osiguravanju materijalnih uvjeta, istaknuo je ministar Božinović i dodao kako vatrogasci prvi put imaju "i sukno i škare".

- Oni su ti koji odlučuju o opremi i raspoređuju je. Preko europskih fondova smo nabavili najsuvremenija vozila te ih predali Vatrogasnoj zajednici da ih raspoređuje po terenima. Moramo postati odgovorni i svjesni da gašenje požara počinje od toga kako održavamo našu okućnicu, rekao je ministar.

Kako je upozorio, ljetni je standard imati bor pokraj kuće, da napravi hlad, a od načelnika je čuo da je nekoliko kuća izgorjelo upravo zbog borova koji su se naslanjali na njih.

- Imamo 74 posto više opožarenog raslinja nego lani, dakle, i veći angažman koji je za to potreban, istaknuo je Božinović.

U subotu, 16. srpnja održan je sastanak Mjesnog odbora Zatona s načelnicima Kriznog stožera i vatrogasnim zapovjednicima. Dogovorili su se o postupcima vezanima uz prijavu štete na objektima, a šibensko-kninski župan Marko Jelić dva dana prije toga izvijestio je da je županija već donijela odluku o proglašenju velike nesreće na području županije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!