07:21 / 06.03.2019.

Autor: HRT

U veljači bez opravdanog razloga izostalo šestero zastupnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U veljači su izostali bez opravdanog razloga Saucha, Madjer, Culer, Lovrinović, Ninčević Lesandrić i Vučetić.
Šestero saborskih zastupnika, isto koliko i mjesec prije, bez opravdanja je u veljači izostalo sa skupne sjednice Hrvatskog sabora.

U 13 dana, koliko se skupno zasjedalo najviše je, tri dana, izostao nezavisni zastupnik Tomislav Saucha, pa će mu mjesečni paušal od 1500 kuna biti "tanji" za 450 kuna.

Dva dana bez opravdanja u Sabor nije došao Mladen Madjer, bivši HSS-ovac, a sada zastupnik Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.

Po jedan neopravdani dan imaju HDZ-ov Stevo Culej, zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović, Mostova Ivana Ninčević Lesandrić i nezavisni Marko Vučetić, kojima će paušali biti umanjeni za po 150 kuna.
Od srpnja 2017., kada je uvedeno novčano kažnjavanje za neopravdan izostanak, još nije bilo mjeseca da netko od 151 zastupnika nije izostao makar jedan dan.

Pravila u broju izostanaka i dalje nema, broj im se razlikuje od mjeseca do mjeseca, tako je u veljači i siječnju ove godine izostalo po šest zastupnika, u prosincu prošle samo tri itd.

Zastupnici skupljaju neopravdane unatoč širokoj mogućnosti opravdanja. Izostanak im se, primjerice, opravdava ako su bili bolesni, imali smrtni slučaj u obitelji, ako su se morali odazvati sudu ili doći na društveni, politički i drugi skup. Opravdava im se i ako su sudjelovali na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!