11:57 / 05.03.2018.

Autor: M.M./Hina

U veljači bez opravdanog razloga izostao 21 zastupnik

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zbog neopravdanih izostanaka zastupnicima je u sedam mjeseci ukupno 'naplaćeno' oko 31.500 kuna kazni.
Čak 21 zastupnik bez opravdanog je razloga u veljači izostao s plenarne saborske sjednice. Rekorder je SDP-ov Domagoj Hajduković koji je od deset dana, koliko je Sabor zasjedao, izostao pet, pa će biti kažnjen oduzimanjem 750 kuna od zastupničkog paušala.

Zastupnici Marko Vučetić (nezavisni u Klubu Mosta) i Dražen Barišić (HDZ), inače gradonačelnik Velike Gorice, 'skupili' su po dva neopravdana dana pa će im mjesečni paušal, koji iznosi 1.500 kuna, biti umanjen za po 300 kuna.

Čak 18 zastupnika bez opravdanog razloga nije došlo na saborsku sjednicu jedan dan. Osam je HDZ-ovih (Marijana Balić, Darko Horvat, Ivan Kirin, Andrija Mikulić, Domagoj Mikulić, Domagoj Ivan Milošević, Sanja Putica i Žarko Tušek), četiri su SDP-ova (Joško Klisović, Ranko Ostojić, Darko Parić i Mihael Zmajlović), Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku, Reformist Darinko Dumbović, nezavisni Vlaho Oprepić, HSS-ova Ana-Maria Petin i Hrvoje Zekanović (HRAST).  

Od srpnja, od kada se neopravdani izostanci kažnjavaju, najviše zastupnika, 27, izostalo je u prosincu, zatim u srpnju (26) pa sada u veljači.

Zastupnik izostanak može opravdati ako je bio bolestan, za što mora donijeti liječničku potvrdu, ako je imao smrtni slučaj u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je pozvan. Opravdavaju mu se i izostanci zbog sudjelovanja na sjednicama općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština.

Zbog neopravdanih izostanaka, zastupnicima je u sedam mjeseci ukupno 'naplaćeno' oko 31.500 kuna kazni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!