13:19 / 18.09.2019.

Autor: V.K./Hina

U "Vinogradskoj" se gradi objedinjeni bolnički hitni prijam

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U KBC-u Sestre milosrdnice u srijedu je svečano obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijma, vrijedan 53 milijuna kuna.
U KBC-u Sestre milosrdnice svečano je obilježen početak radova na rekonstrukciji i dogradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijma (OHBP), vrijedan 53 milijuna kuna, čime će se poboljšati skrb o hitnim pacijentima, kojih se u toj bolnici zbrine 155.000 godišnje.

Projekt, čiji je završetak najavljen za jedanaest mjeseci, financira se u iznosi od 30 milijuna kuna nepovratnim sredstvima Europske unije,  iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je iz Državnog proračuna osigurana razlika potrebna za realizaciju projekta u iznosu od 22 milijuna kuna.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak naglasio je da se posljednji puta u toj bolnici gradilo prije 35 godina.

Sadašnji kapaciteti hitnog prijma u Vinogradskoj bolnici, kojoj gravitira 300.000 stanovnika, nisu dostatni za pravodobno i kvalitetno zbrinjavanje pacijenata s hitnim stanjima, a novi će prostor omogućiti objedinjavanje svih medicinskih djelatnosti što dosad nije bilo moguće, kazao je.

Tako su dosad u hitnom prijmu bile objedinjenje četiri djelatnosti - interna, neurologija, kirurgija bez traumatologije i psihijatrija, a u novom OHBP-u bit će i traumatologija, pedijatrija, oftamologija, otorinolaringologija, ginekologija i urologija.

Cijeli projekt OHBP-a u KBC-u Sestre milosrdnice počeo je 2013. godine, a iako je ugovor potpisan 2017., tek sada su se stekle financijske mogućnosti da on bude u cijelosti realiziran, rečeno je.

Osim OHBP-a, idućih mjeseci adaptirat će se i dio prostora Kliničkog zavoda za kemiju, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna, koji je posljednji put uređivan 1953. godine. Uz uređenje prostora, bit će nabavljena modrena analitička oprema te stvoreni uvjeti za znanstvenoistraživački rad.

Oba projekta važni su za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali i cijelu Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!