11:24 / 22.04.2020.

Autor: HRT

U Virovitičkoj-podravskoj pet oboljelih

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Virovitičko-podravskoj županiji čak je pet novo zaraženih od korona virusa nakon 22 dana bez novih slučajeva izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.
U Virovitičko-podravskoj županiji čak je pet novozaraženih koronavirusom nakon 22 dana bez novih slučajeva, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

• Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Nakon testiranja prvozaraženog bračnog para, koji nakon 3 tjedna kućne izolacije više nije imao simptome bolesti, jedan od supruga bio je pozitivan na virus, a simptomi zaraze utvrđeni su i kod dvoje ukućana koji do tada nisu imali simptome.

Na zapadnom dijelu županije zaraza je utvrđena kod bračnog para koji se nalazio u samoizolaciji, a ustanovljen je i izvor zaraze iz Koprivničko-križevačke županije.

Treće žarište virusa otkriveno je na zasebnoj lokaciji preventivnim postupkom testiranja jedne djelatnice doma za starije i nemoćne osobe koja se na svu sreću nalazila na godišnjem odmoru kod kuće pa nije mogla prenijeti zarazu na štićenike. Svi njezini kontakti stavljeni su u samoizolaciju, a provode se i daljnja epidemiološka ispitivanja.

- Od njih 5 je jedna jedina osoba koja ima simptome, ovo su sve asimptomatski i to nas uči, a trebamo iz svega izvlačiti pouku da sva ta prerana opuštanja, popuštanja mjera, svi ti pritisci kojima smo i mi, ali i naši kolege u Republici Hrvatskoj izloženi kako bi se što prije vratili u normalu, mogu biti ljudski shvatljiva, ali stručno očito da su potpuno neopravdana i da o tom virusu izgleda ne znamo baš sve, rekao je Miroslav Venus, epidemiolog, ravnatelj ZZJZ-a VPŽ „Sveti Rok".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!