12:19 / 27.04.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

U Vladi se razgovaralo s kandidatima za glavnog državnog odvjetnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan od tih kandidata naslijedit će bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića, koji je podnio ostavku 19. veljače.
U Vladi su održani razgovori sa šestero kandidata za mjesto glavnog državnog odvjetnika. Povjerenstvo na čijem je čelu premijer Andrej Plenković za odabir razgovaralo je sa svakim pojedinačno.

Riječ je o novom načinu izbora državnog odvjetnika, i to putem javnog natječaja. Na natječaj se javilo šest kandidata - zamjenica glavnog državnog odvjetnika Zlata Hrvoj Šipek, zamjenik splitskog županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, odvjetnici Veljko Miljević, Mladen Dragičević, Marija Cvitanušić te bivši odvjetnik Marko Bonifačić.

Jedan od tih kandidata naslijedit će bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelinića, koji je podnio ostavku 19. veljače nakon što je otkriveno da je član masonske lože.

Zlata Hrvoj Šipek novinarima je rekla kako su nastavili funkcionirati i uz nagli odlazak bivšeg glavnog državnog odvjetnika, koronavirus i potres u kojem im je zgrada oštećena.

- Mislim da dobro radimo i ja sam zadovoljna, rekla je Hrvoj Šipek.

Mladen Dragičević rekao je da je u profesionalnoj karijeri postigao sve.

- Imam vremena, mogućnosti i znanja staviti se na raspolaganje domovini i napraviti nešto korisno i konkretno, rekao je Dragičević.

Marko Bonifačić poručio je za svoje kvalifikacije i programe biti otvoren kasnije te da tajni nema i neće ih biti.

- Molim vas da sada stavimo pravu stvar na pravo mjesto. Mjesto za razgovor je Vlada, rekao je Bonifačić.

Marija Cvitanušić rekla je da se bavi svim granama prava i da je u sudnicama gotovo 40 godina.

- Mislim da puno toga znam i mogu ponuditi, dodala je Cvitanušić.

Veljko Miljević rekao je da se 2010. mijenjao Ustav te se naglasilo što predstavlja DORH.

- Svi znadu za prvu i esencijalnu dužnost DORH-a, a to je suzbijanje kriminaliteta, to jest poduzimanje kaznenog progona protiv počinitelja kaznenih djela, rekao je Miljević.

Cijela procedura izbora, doznajemo, trebala bi se odvijati kroz iduća dva tjedna. U Vladinu povjerenstvu koje će nakon razgovora utvrditi prijedlog kandidatura su premijer Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i ministri unutarnjih poslova i financija Davor Božinović i Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar uprave Ivan Malenica te ministar državne imovine Mario Banožić.

Nakon razgovora povjerenstvo će utvrditi prijedlog kandidata, a stručne, administrativne i tehničke poslove za povjerenstvo će, prema nedavnoj Vladinoj odluci, obaviti Ministarstvo pravosuđa.

Na Vladin prijedlog glavnog državnog odvjetnika imenuje Hrvatski sabor na vrijeme od četiri godine, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Do novog izbora Državno odvjetništvo vodi Jelenićeva prva zamjenica Zlata Hrvoj Šipek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!