U Vrbovcu kolektivni smještaj za izbjegle iz Ukrajine

01.04.2022.

10:12

Autor: HTV/HRT

U Vrbovcu izbjegli iz Ukrajine

U Vrbovcu izbjegli iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

U Hrvatsku je dosad ušlo gotovo 11 i pol tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Civilna zaštita i Crveni križ smještaju ih diljem Hrvatske. U Vrbovcu, gdje je jedan od objekata za kolektivni smještaj, jutros je bila i ekipa HRT-a. 

Poljednjih 10-ak dana u Hrvatsku ulazi između 200 i 300 osoba iz Ukrajine. To je primjetno smanjenje s obzirom na to da je u prvom dijelu ožujka taj broj iznosio između 500 i 600. Većinom su to žene i djeca, njih 9 od 10 izbjeglih osoba, rekao je za HRT, novinar Boris Kanazir.

- Do 8 sati jutros u Hrvatsku je iz Ukrajine pristiglo 11 tisuća 590 osoba. Neke od njih su u prihvatnom centru, neke su u privatnom smještaju, a neke su u tranzitu i napustit će Hrvatsku, govori Božidar Ćurić, voditelj Županijskog centra 112 Zagreb.

U Vrbovcu je jedan od trajnih prihvatnih centara i trenutno je u kolektivnom smještaju 116 osoba i moguće je proširiti taj smještaj na 150 osoba, naglašava.

- Stavili smo javni poziv na stranice civilnog ravnateljstva i trenutno smo zaprimili 69 valjanih zahtjeva za privatni smještaj od općina, gradova i lokalnih stožera civilne zaštite. Ti su zahtjevni valjani i treba još samo pregledati objekte i na kraju smjestiti ljude u njih, rekao je Ćurić i dodao kako su to stanovi, kuće, vikendice koji su u dobrom stanju.

Na pitanje, što sve treba zadovoljiti da bi javilo na poziv, Ćurić govori kako se treba imati potrebna dokumentacija, a to su vlasnički list, zatim treba navesti da li je infrastruktura valjana, koliko ima soba, odnosno mogućnosti broja ležajeva u istim.

Mnoge su izbjeglice u Hrvatskoj već više od mjesec dana i Ćurić govor kako se one snalaze više nego dobro.

- Pomažu u zbrinjavanju naših sunarodnjaka koji svakodnevno pristižu, organiziraju se kroz čišćenja, rad u kuhinji, pospremanju, istaknuo je.

U cijelu se akciju građani mogu uključiti davanjem privatnog smještaja i doniranjem trajne hrane.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!