17:10 / 04.12.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

U vrijeme krize Humana nova raste i zapošljava

-

-

Foto: - / -

U Europi su stekli brojne saveznike, od njih crpe dragocjena iskustva. Sve su samopouzdaniji i čvršći u uvjerenju da su na pravom putu.
Život ide dalje, bez obzira na traume koje su nas obilježile. Svjesni su toga i u Socijalnoj zadruzi "Humana nova" koja potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba. Da su na dobrom putu potvrđuje i najnovije priznanje europske krovne organizacije za radnu integraciju.

Prije 8 godina u Čakovcu je osnovana socijalna zadruga Humana nova. Danas ima 41 djelatnika - 24 su osobe s invaliditetom, a jedanaestero iz skupine teško zapošljivih.

Trnovit je put prošlo ovo poduzeće u sustavu nespremnom za socijalno poduzetništvo. Novo priznanje mnogo im znači. Njihov upravitelj proglašen je 2. najboljim u Europi u organizacijama koje se bave radnom integracijom.

- Jer smo jedini koji smo to uspjeli napraviti bez adekvatne pomoći sustava, što konkretno znači - imamo strategiju za razvoj društvenog poduzetništva koja nije u primjeni, imamo zakon o gospodarenju otpadom koji se još uvijek bavi više odlagalištima nego, ako gledamo piramidu gospodarenja otpadom prevencijom nastanka otpada, ponovnom uporabom, reciklažom. A mi smo uspjeli spojiti te dvije komponente dodajući tu još uključivanje marginaliziranih skupina ljudi - objašnjava Ivan Božić, upravitelj "Humane nove".

U Europi su stekli brojne saveznike, od njih crpe dragocjena iskustva. Sve su samopouzdaniji i čvršći u uvjerenju da su na pravom putu.

- Samo u 2020. ćemo uplatiti preko milijun kuna poreza i doprinosa s tim ljudima koji inače ne bi nigdje drugdje radili, u naš cijeli sustav. I to je ono što nam na neki način ide u prilog. Cijela situacija koja je danas oko nas opet stvara određenu priliku da se svi skupa malo promijenimo, probamo drugačije razmišljati, djelovati i raditi - poručuje Božić.

I tako je ovo socijalno poduzeće u vrijeme krize i pandemije puno planova. Dok mnogi i uz potporu državnog i europskog novca moraju staviti ključ u bravu, Humana nova raste i otvara nove podružnice. A u iduća 4 mjeseca zaposlit će još barem 9 novih radnika. Već sad imaju više od 300 zamolbi za posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!