17:05 / 02.03.2018.

Autor: M.M./Hina

U Vukovaru obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

-

-

Foto: - / -

U Vukovaru je svečano obilježen Međunarodni dan civilne zaštite. Ministar Božinović zahvalio je svima koji se ovih dana bore sa snijegom i niskim temperaturama te poručio da su sve službe spremne za moguće poplave.
Na prigodnoj svečanosti održanoj u Hrvatskome domu u Vukovaru u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj pripadnicima sustava Civilne zaštite dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja te nagrade i priznanja za osobit pothvat u zaštiti i spašavanju za 2017.

Čestitajući Dan civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je kako Hrvatska ima dugu tradiciju sustava Civilne zaštite o kojem se promišljalo već nakon potresa 1880. godine u Zagrebu, a sam sustav počeo se stvarati 20-ih godina prošlog stoljeća.

Nedavno smo proslavili 80. obljetnicu prve škole civilne zaštite i tu Hrvatska ima ogromno iskustvo koje se vidi i ovih dana kada se brojni pripadnici civilne zaštite bore s rekordno niskim temperaturama i visokim nanosima snijega, rekao je, dodajući kako mjerodavne službe već rade na pripremi obrane od mogućih poplava nakon što se snijeg počne topiti, ponajprije na području oko Karlovca i Ogulina.

Civilna zaštita uvijek je bila neizbježna. U strategiji nacionalne sigurnosti prepoznata je kao jedan od stupova nacionalne sigurnosti, samo što se tako ne vidi. U prvome redu za vrijeme Domovinskog rata bili su bitni branitelji i obrana, ali u pozadini svakako i civilna zaštita, rekao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

Godišnju nagradu za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe stradale u prometnoj nesreći dobili su Mišo Petrlić i Martin Odak, policijski službenici iz Pule. Za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja nagradu su dobili Luka Božičević i Gordan Badanjak, vatrogasci iz DVD-a Oštarija, a nagrada za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe iz gorućeg automobila pripala je Dejanu Sadikoviću, djelatniku MORH-a.

Podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i spomen-obilježja na Ovčari izaslanstava Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Vukovarsko-srijemske županije položila su vijence i zapalila svijeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!