U Vukovaru otvoren probacijski ured

22.05.2018.

14:33

Autor: M.M./Hina

default error photo
Otvorenju probacijskog ureda u Vukovaru nazočio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekavši kako probacijski ured obuhvaća cijeli niz poslova važnih u kaznenom postupku.
U zgradi u kojoj su Županijski i Općinski sud u Vukovaru otvoren je probacijski ured, koji će nadzirati provedbu sankcija i mjera u zajednici koje je do sada za područje Vukovarsko-srijemske županije obavljao probacijski ured u Osijeku.

Otvorenju probacijskog ureda u Vukovaru nazočan je bio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekavši kako probacijski ured obuhvaća cijeli niz poslova važnih u kaznenom postupku te Hrvatska nastoji zaokružiti učinkovitu mrežu probacijskih ureda kojih je danas s vukovarskim 13, a u petak će se probacijski ured otvoriti i u Gospiću.

Probacijski uredi su pomoć svim sudionicima u kaznenom postupku. To su poslovi od važnosti za sigurnost društva kojima se Republike Hrvatska štiti na neki način od počinitelja kaznenih dijela, ali to su i oni poslovi kojima mi želimo utjecati na postupak resocijalizacije izvršitelja kazne, pojasnio je Bošnjaković napomenuvši kako je u 2017. u svim probacijskim uredima u Hrvatskoj bilo 4200 predmeta koji su se odnosili na 3500 osoba.

Također je najavio povratak općinskih sudova u Vinkovce, Đakovo, Kutinu, Pazin, Crikvenicu, Makarsku dok će se, kazao je, novi Općinski sud osnovati u Sesvetama kako bi se rastreretio najveći općinski građanski sud u Zagrebu.

Nemojte da vas zavaraju ovi podaci. Mi ćemo ukupno smanjiti broj sudova jer imamo trenutačno 24 općinska i 22 prekršajna suda, ali mi sada spajamo prekršajne sudove što nam otvara mogućnosti da negdje otvorimo novi sud. Poslije svega imat ćemo 34 suda što je manje nego što ih imamo sada, rekao je Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!