U Zadar uplovio najveći kruzer dosad

02.05.2022.

17:17

Autor: Hina/HRT

MSC Fantasia (arhivska fotografija)

MSC Fantasia (arhivska fotografija)

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

U zadarsku luku Gaženicu u ponedjeljak je uplovio najveći kruzer u povijesti zadarske luke, dug 333,33, širok 38 i visok 67 metara, što je kao neboder s više od 22 kata, objavili su iz Lučke uprave Zadar na svojim mrežnim stranicama. Ističu da ove godine dolazi više kruzera nego lani.

Prema podacima Lučke uprave Zadar, ove su godine na područjima kojima upravlja ta luka dosad zabilježena 24 dolaska kruzera (brodovi na kružnim putovanjima), od čega 13 na području putničke luke Zadar (Poluotok), a ostalo na putničku luku Gaženica.


Na tim je brodovima bilo malo više od 13,6 tisuća putnika, što u Lučkoj upravi smatraju vrlo dobrim jer je to već 30 posto više putnika na kruzerima u odnosu na cijelu prošlu godinu.


Opisujući kruzer "MSC Fantasia", koji je danas uplovio u području te Lučke uprave, navode uz ostalo da mu je maksimalan kapacitet putnika 4.000, a posade malo više od 1.300, te da brod ima ukupno 18 razina.


Osim tog kruzera, a prema podacima s mrežnih stranica zadarske Lučke uprave, na njihovo područje dolazak je ove godine najavilo 155 brodova na kružnim putovanjima, od siječnja do samog kraja prosinca, uz što napominju i da su to planirani dolasci, ali da, s obzirom na okolnosti, postoje mogućnosti promjene plana putovanja brodova te otkazivanje dolazaka.


Lučka uprava Zadar po njihovim je podacima od 2017. do 2019. bilježila uzlazni trend putnika na kruzerima, no u pandemiji se to praktički zaustavilo, kao i mnogim drugim lukama svijeta, te je nakon gotovo 183 tisuće putnika s kruzera u 2019., njihov broj u 2020. pao na samo 714.


U 2021. kruzing se turizam donekle oporavio, pa je tako i Lučka uprava Zadar na kruzerima koji su uplovljavali na njezino područje zabilježila malo više od 10 tisuća putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!