10:49 / 17.07.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Zadarskoj županiji četiri nova slučaja koronavirusa

Foto: Marko Dimic/PIXSELL, arhiva

Foto: Marko Dimic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šestero pacijenata, a u protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.
Na području Zadarske županije četiri su novozaražene osobe koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba.

Na Covid odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirano je šestero pacijenata, a u protekla 24 sata  službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

Od svadbe u Zadru prošlo maksimalno vrijeme inkubacije

U redovitom dnevnom priopćenju županijski stožer dostavio je i izvješće Službe za epidemiologiju  Zavoda za javno zdravstvo Zadar, u kojemu se ističe da je "14 dana, odnosno maksimalno vrijeme inkubacije, prošlo je od vjenčanja s kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19 na zadarskom području".

Epidemiološkim praćenjem i anketiranjem dosad je utvrđeno ukupno 36 Covid-19 pozitivnih osoba, od kojih su troje obiteljski kontakti osoba koje su bile na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju.

Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili na vjenčanju je od 23 do 47 godina, prosječna dob oboljelih je 31 godina, a medijan pozitivnih 29 godina. Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana , nijedna osoba nije bila hospitalizirana, ističe se u izvješću.

Veći broj gostiju, prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe, otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje infekcije na opću populaciju.

Epidemiološkim ispitivanjem  utvrđeno je da je  vjenčanje održano  po svim važećim preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo koje su taj dan bile na snazi te broj sudionika nije prelazio dopušteni broj.

Ostali zaraženi tijekom ovoga tjedna povezani su s pojedinačnim slučajevima zaraze, različitim kontaktima, a jednom dijelu ne može se utvrditi izvor zaraze niti mjesto gdje su se zarazili.

- Molimo sve koji sudjeluju na obiteljskim slavljima ili događajima s većim brojem ljudi da se pridržavaju svih epidemioloških uputa, što prije svega podrazumijeva fizičku distancu i pojačanu higijenu ruku. Isto tako sve ostale da se pridržavaju uputa Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, čuvaju sebe i svoje bliske kontakte, poručuju iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!