15:14 / 05.09.2020.

Autor: HRT/Hina

U Zadarskoj županiji nova 32 slučaja zaraze

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze koronavirusom.
Na području Zadarske županije u protekla 24 sata 32 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je većinom o kontaktima s prije oboljelim osobama, izvijestio je u subotu Županijsku stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima 22 osobe su s područja Zadra, troje oboljelih je iz Kolana na otoku Pagu te po jedna osoba iz Biograda, Bibinja, Galovca, Gračaca, Posedarja, Ražanca i Svetog Filipa i Jakova.

Trenutačno je u Zadarskoj županiji 165 osoba zaraženo koronavirusom, a dosad ih je ozdravilo 383.

- Brzina kojom će se epidemija širiti u ovome trenutku najviše ovisi o ljudima i njihovu ponašanju, a ne samo o zdravstvenom sustavu i epidemiološkoj službi koja nadzire pozitivne osobe i njihove kontakte, komentirao je rekordni dnevni broj zaraženih u Zadarskoj županiji epidemiolog Alan Medić.

Rekao je da ima ljudi koji imaju simptome, ali se ne javljaju zdravstvenoj službi. Stoga je u ovom dijelu epidemije preporučio svim stanovnicima koji osjete bilo kakve simptome bolesti COVID-19 da se, dok ne odu na testiranje ili uopće ne odu, ponašaju kao da su zaraženi i da se sami stave u izolaciju.
Istaknuo je kako povećani broj oboljelih povećava i broj njihovih kontakata i vrlo je teško u ovome trenutku takvu situaciju kontrolirati.

- Zato još jednom molim sve naše sugrađane da se ponašaju odgovorno, da smanje broj kontakata ako sumnjaju da su bili u blizini zaraženih osoba, da u zatvorenim prostorima nose zaštitne maske i drže propisanu distancu. Odgovornost prema okolini u ovome je trenutku najvažnija, poručio je voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar  Alan Medić.

U samoizolaciji je 714 osoba, nadzor je završio za njih 6592, a jučer je testirano 227 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!