Pilot-projekt novog načina upisa u osnovnu školu u Zadarskoj županiji

03.02.2023.

07:58

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je Zadarsku županiju za provedbu pilot-projekta novog modela prijave učenika za upis u prvi razred osnovne škole, a od sljedeće godine taj će model biti primijenjen u cijeloj Hrvatskoj, priopćeno je u četvrtak iz Zadarske županije.

Novost je to što roditelji više neće trebati sami prijaviti dijete za upis u prvi razred jer će ono biti raspoređeno u školu prema upisnom području, u najbližu školu prema prebivalištu, odnosno boravištu. No to ne znači nužno da će dijete trebati pohađati školu koju je odredio sustav ako to roditeljima ne odgovara, objašnjavaju iz Županije.


- Dosad su tijekom predupisa roditelji sami prijavljivali dijete u školu koja odgovara upisnom području škole ili u neku drugu školu koju su sami htjeli odabrati te su fizički morali dolazili u školu ili ga prijaviti na neki drugi način, ovisno o tome je li škola omogućila prijavu djeteta elektroničkim putem, podsjeća pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije Ivan Šimunić, dodajući da će testiranje i sam upis u školu i dalje ostati isti.


- Roditelji će i dalje sami odlučivati o tome u koju će školu dijete upisati ako se ne narušava optimalan ustroj rada škole i ne onemogućuje upis školskim obveznicima u školu kojoj pripadaju prema upisnom području, ističe. Dodaje da je optimalan broj učenika u razrednom odjelu 24, minimalan 20, a maksimalan 28.


- Ovisno o broju učenika u razrednim odjelima i ovisno o prostornim kapacitetima škola, nastojat će se rasteretiti pojedine škole koje su sada opterećene, ističe Šimunić. Napominje da je riječ o procesu te da će trebati strpljenja i suradnje s ravnateljima škola i stručnim službama.


- Ovaj model upisa pomoći će bržem prelasku na jednosmjenski rad škola, što će pozitivno utjecati na sve aspekte rada škola, poručuje.


Na području Zadarske županije ukupno je u evidenciji 1768 djece dorasle za upis u prvi razred, a od toga je 795 djece na području Grada Zadra.


Od prethodne godine 97 djece je s odgodom upisa i šestero s privremenim oslobađanjem od upisa, a ona će se pribrojiti ukupnom broju učenika u evidenciji.


Roditelji će do 31. ožujka dobiti pristup podacima na portalu e-Građani


Nakon što resorni upravni odjel rasporedi učenike po školama, škole će, kada im Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogući pristup aplikaciji, imati uvid u dostavljene podatke o djeci, pregled i korekciju te će moći unijeti podatke o terminima psihofizičkog testiranja u školama za svako dijete.


Do 31. ožujka roditelji će dobiti pristup samom modulu e-upisi na portalu e-Građani te će im svi podaci za njihovo dijete biti vidljivi, pa tako i raspored testiranja.


- Budu li roditelji imali primjedbe ili želju za upis u školu s drugoga upisnog područja, moći će unijeti u sustav zahtjev za promjenu, objašnjava Šimunić.


Ističe da roditelji koji nemaju pristup sustavu e-Građani moraju otići u školu najbližu prebivalištu i provjeriti je li njihovo dijete raspoređeno u tu školu, a ondje mogu i predati zahtjev za promjenu škole.


Također, ako utvrde da dijete nije raspoređeno u najbližu školu, moći će se obratiti županijskom Upravnom odjelu za obrazovanje, kulturu i sport na adresu e-pošte koja će biti objavljena na mrežnim stranicama škole.


Na školskim mrežnim stranicama bit će objavljeni i termini testiranja djece upravo za one roditelje koji nemaju pristup sustavu e-Građani.


- Sam upis nema raspored, bit će omogućen nakon zatvaranja konačnih lista 17. lipnja 2023., gdje će roditelji u sustavu potvrditi upis, odnosno potpisati i priložiti upisnicu u sustav. Roditelji će to moći učiniti i dolaskom u školu ako nemaju pristup sustavu e-Građani, rekao je pročelnik Ivan Šimunić te zaključio da roditelji sve mogu obaviti u udobnosti svoga doma jednim klikom, a s djetetom moraju doći u školu samo na testiranje i pregled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!