U Zadru počelo čipiranje kanti za otpad

12.04.2019.

16:24

Autor: Žana Ljuština/V.K./HRT

default error photo
U iščekivanju početka gradnje Centra za gospodarenje otpadom i sanacije postojećih odlagališta otpada u Zadru je počelo čipiranje spremnika za miješani komunalni otpad.
U iščekivanju početka gradnje Centra za gospodarenje otpadom i sanacije postojećih odlagališta otpada - posebno onoga u Diklu - u Zadru je počelo čipiranje spremnika za miješani komunalni otpad. Time će početi novi, elektronički način obračunavanja usluge odvoza te vrste otpada. Počelo je u mjesnom odboru Crno i u sljedećih šest mjeseci čipiranje bi trebalo biti dovršeno u cijelom Zadru.

U samo nekoliko minuta čip se postavi na zelenu kantu. Usto zalijepi se i identifikacijska naljepnica.

- Kad stavimo naljepnicu, ona ima kod koji prepoznaje šifru kupca i sve podatke o korisniku i onda se pridruži čip s tim podacima, tako da kamion zna prepoznati čija je kanta i da je korisnik iznio kantu toga dana kada je pražnjenje smeća, govori Hrvoje Čovo, djelatnik Čistoće.

Dakle, od sada će se kante prazniti tek kada se sasvim napune, a to će se vidjeti i na računu koji će imati fiksni i varijabilni dio. Upravo taj varijabilni ovisi o broju ispražnjenih zelenih kanti.

- Mislim da je to OK, da će se plaćati smeće koje se odvozi, ako ga nema neće se platiti, to je OK, ako tako bude, rekla je Žarka Jusup, Crno.

- Koliko znamo, to će sada biti puno povoljnije, pošto će se naplata vršiti na bazi stvarnih količina, ističe Romano Vukuša, Crno.

Iz Čistoće najavljuju da će građani uskoro uz postojeći zeleni dobiti još dva spremnika - smeđi i žuti.

- Spremnik za biootpad, biorazgradiv otpad, te spremnik za reciklabilni otpad - plastiku staklo, papir, neće se naplaćivati. Naplaćivat će se samo ovaj zeleni miješani komunalni otpad, naglasio je Kristijan Martinović, voditelj Odjela za spremnike, Čistoća Zadar.

Projekt čipiranja zadarska Čistoća počela je u Crnom. Nastavit će u Dračevcu te na Ploči. Najavljuju da bi u sljedećih šest mjeseci sve zadarske zelene kante trebale biti čipirane!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!