14:48 / 15.04.2019.

Autor: D.M./HRT

U Zadru prosvjedovali tunolovci

Foto: HRT Radio Zadar

Foto: HRT Radio Zadar

Foto: - / HRT

Devetnaest brodova i 170 članova posade prosvjeduju u zadarskoj gradskoj luci zbog novog pravilnika kojim, tvrde, ostaju bez svojih dosadašnjih kvota.
Udruga plivaričara tunolovaca koju čine 19 članova od Zadra do Korčule s 19 brodova i 170 članova posade te povlasticama za ulov plavoperajne tune prosvjedovali su u zadarskoj gradskoj luci zbog novog pravilnika kojim, tvrde, ostaju bez svojih dosadašnjih kvota. Prosvjed je počeo sidrenjem brodova uz zadarski most.

Tunolovci kažu kako pravilnikom onaj koji nije lovio od 2014. do 2018. gubi sva prava. A lovili nisu, ne zato što nisu mogli ili htjeli, nego zato, kako kažu "što ministar određuje koji brodovi idu na ulov". Većinom su, dodaju -  to brodovi koji love za uzgajališta. A uzgajališta imaju svoje brodove.

Tunolovci prosjeduju jer smatraju to svojevrsnim monopolom koji država dodatno pomaže prijedlogom novog pravilnika. "Mi smo građani drugoga reda", poručuju. Njihovi brodovi vrijedni milijune kuna građeni su temeljem državnih potpora. Apsurdno je sad da ta ista država izravno ugrožava tunolovce i njihove obitelji, a takvih je obitelji 200, poručuju.

Desetak puta tražili su sastanak u Minhistarstvu poljoprivrede. Kažu da bi došli do državne tajnice, ali do ministra "nikako". Ostalo je malo vremena, no još se sve stigne popraviti. Ovogodišnju kvotu od 870 tona tune traže da država rasporedi ne samo na 16 brodova sa tunogojilišta, već i na njihove brodove.
Foto: HRT Radio Zadar

Foto: HRT Radio Zadar

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!