15:08 / 25.11.2020.

Autor: T.V./Hina

U Zagorju 8 umrlih, priprema se COVID odjel u Krapinskim Toplicama

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na području Krapinsko-zagorske županije potvrđeno je 167 novozaraženih koronavirusom, 8 je osoba umrlo. Kapaciteti u bolnici u Zaboku su popunjeni te se i u Krapinskim Toplicama priprema COVID odjel koji će moći primati srednje teške pacijente.
Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 167 novozaraženih koronavirusom, osam je osoba umrlo. Kapaciteti u bolnici u Zaboku su popunjeni te se i u Krapinskim Toplicama priprema COVID odjel koji će moći primati srednje teške pacijente.

➡️ U OB Zabok stigli respiratori i uređaj za terapiju kisikom
➡️ Sve o koronavirusu 
➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare da je testirano 517 osoba, a još se čeka stotinjak rezultata. Umrlo je osam osoba pozitivnih na koronavirus, oporavilo se 88, a 1463 osobe su u samoizolaciji.

- Ono zašto nam dan nije dobar i zašto je situacija ozbiljna i alarmantna je da na današnji dan u bolnici imamo 78 pacijenata, a 12 od njih je na respiratoru, rekao je Ferek Jambrek te dodao da su 34 pacijenta smještena na COVID odjelu u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Rekao je i da je u školama na području Krapinsko-zagorske županije stanje stabilno. Pozitivno je 36 učenika u 22 škole, a 817 ih je u samoizolaciji, 24 razreda su u samoizolaciji, a devet ih radi po modelu C, to jest online. Pozitivno je i 18 djelatnika u školama, a 36 ih je u samoizolaciji.

Pročelnica Službe za internu medicinu Opće bolnice u Zaboku Marija Marković rekla je da je situacija alarmantna i loša.

- Naši su kapaciteti stalno na rubu. Trenutačno imamo dva slobodna mjesta, a sedam pacijenata u izolacijskoj jedinici hitnog bolničkog prijma, istaknula je Marković.

Župan Željko Kolar rekao je da su nemaju više kapaciteta jer je u bolnici 78 bolesnika, a službeno imaju 75 kreveta.

- Dao sam nalog i Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice da se pripremi COVID odjel koji će moći primati srednje teške pacijente, rekao je župan te dodao da će se teški primati u Opću bolnicu u Zaboku, a lakši u COVID odjel u Stubičkim Toplicama, gdje se kapacitet može povećati za još 30 kreveta.

Također je rekao da su u bolnicu stigla dva nova respiratora, a od početka epidemije Krapinsko-zagorska županija je za dodatnu opremu izdvojila 925 tisuća kuna. Nabavljena su četiri respiratora, tri instrumenta za visoki protok kisika i pet monitora za praćenje životnih funkcija. S obzirom na to da se pokazalo da to nije dovoljno, donesena je odluka o nabavi dodatnih pet uređaja za praćenje životnih funkcija i pet za visoki protok kisika.

Govoreći o novim mjerama, Kolar je istaknuo kako očekuju prijedloge Nacionalnog stožera, a ako u dogovoru sa županijskim Stožerom civilne zaštite i strukom procijene da predloženo neće biti dovoljno učinkovito, zatražit će i strože mjere.

Dodao je da je od 28 socijalnih ustanova na području županije s više od 1500 korisnika i 900 zaposlenih virus ušao u njih 13, zbog čega se povećao broj hospitaliziranih pacijenata u starijoj i visokoj životnoj dobi s popratnim bolestima koje su uzrokovale i veću smrtnost.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić rekao je da su nabavljeni brzi testovi kojima će se koristiti prilikom trijaže kako bi utvrdili na koji je odjel potrebno smjestiti bolesnike i smanjili mogućnost prodora virusa u bolnički sustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!