09:38 / 01.11.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

U Zagreb sletjeli s kokainom, htjeli ga zamijeniti za oružje

Foto: MUP

Foto: MUP

Foto: - / -

Kokain je trebao biti zamijenjen za veću količinu vatrenog oružja i streljiva.
Dovršena je kriminalistička istraga pod nazivom "Nexus" usmjerena na suzbijanje međunarodne trgovine drogom i oružjem, priopćio je MUP.

U utorak, 30. listopada, u Međunarodnoj zračnoj luci "Franjo Tuđman" u Zagrebu uhićen je 56-godišnji državljanin Sjedinjenih Američkih Država i 55-godišnji Nigerijac.  Oni su u Zračnu luku Zagreb stigli zrakoplovom u vlasništvu Amerikanca, koji je ujedno upravljao zrakoplovom, dok mu je  Nigerijac bio kopilot.

Na temelju naloga nadležnog suda policijski službenici pretražili su zrakoplov te u repu prtljažnog prostora pronašli paket s više od kilogram kokaina (točnije 1,190 g) visoke kakvoće.

Sumnja se da su spomenutu dvojicu muškaraca organizatori povezali u zločinačko udruženje, kako bi prema njihovim uputama kokain, koji su nabavili na području Afrike, iz afričke države Mali dopremili u Zagreb, gdje je trebao biti zamijenjen za veću količina vatrenog oružja i streljiva, navodi MUP.

Nakon dovšetka kriminalističke istrage protiv dvojice muškaraca podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u vezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.

"