20:01 / 11.10.2019.

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

U zagrebačkoj Čistoći za biootpad imaju plan

-

-

Foto: - / -

Čistoća je počela čipirati spremnike za komunalni otpad. Snimat će se što građani bacaju u biootpad, a svjesni su i da je novac jedina motivacija.
Većina zagrebačkih kućanstava tijekom proteklih mjeseci dobila je vrećice za odvojeno prikupljanje biootpada. Međutim, velike količine biootpada i dalje završavaju u miješanom komunalnom otpadu, a u Čistoći imaju plan kako to promijeniti.

Međimurac sa zagrebačkom adresom Dino Oreški ostatke hrane svakoga dana uredno odvaja i prikuplja posebno. No smatra da su vrećice koje su Zagrepčani dobili na kućne adrese neprikladne. U Čistoći su svjesni problema i zato planiraju građanima slati veći broj manjih vrećica.

Zavirili smo malo u smeđe spremnike za biootpad. I zaključili da Zagrepčani u njih uglavnom i odlažu biootpad, uz poneku iznimku. Samo je u rujnu u Zagrebu prikupljeno 857 tona biootpada, a ta će količina uskoro biti i veća.

Čistoća je počela čipirati spremnike za komunalni otpad, što bi trebalo dati odgovore na neka pitanja. Koliko je pražnjenja, tko je u svoju posudu stavio sadržaj koji nije smio - sve će biti snimljeno.

Premda na početku nisu predviđene kazne, nego samo upozorenja, u Čistoći su svjesni da je novac glavna motivacija. Tako će, kaže voditelj podružnice Čistoća Jure Leko - građanima biti u interesu da imaju što manje komunalnog otpada, jer će jedino odvoz komunalnog otpada plaćati.

A to je mjera koja bi građane trebala potaknuti da shvate kako otpad - nije smeće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!