11:19 / 02.01.2019.

Autor: HRT

U zagrebačkom naselju Kajzerica uhićen talijanski mafijaš

Foto: MUP RH

Foto: MUP RH

Foto: - / -

Trebao bi odslužiti 10 godina, tri mjeseca i 16 dana zatvora zbog krijumčarenja narkotika.
U Zagrebu je uhićen 72-godišnji Claudio D'Este, bivši član zloglasne bande Mala del Brenta. Sudac istrage velikogoričkog Županijskog suda mu je odredio istražni zatvor do izručenja Italiji.

D'Este prema sudskim podacima više od 10 godina neprijavljen boravi u Hrvatskoj, a matična ga država traži kako bi nastavio izdržavati kaznu zbog trgovine drogom, na koju se nije vratio nakon puštanja na liječenje. Trebao bi odslužiti 10 godina, tri mjeseca i 16 dana zatvora zbog krijumčarenja narkotika. Zahvaljujući njemu u talijansku regiju Veneto "slijevale" su se velike količine kokaina i heroina.

D'Este je živio sa ženom i kćeri u zagrebačkom naselju Kajzerica pod lažnim imenom. Na Staru godinu uhićen je u zajedničkoj akciji zagrebačke i talijanske policije. Pri uhićenju nije pružao otpor. Istražni zatvor D'Esteu je određen do izručenja Italiji. Riječ je o nepravomoćnoj odluci na koju ima pravo žalbe, a već je i najavio da će se protiviti izručenju, doznaje se na velikogoričkom sudu.

Odvjetnik Veljko Miljević smatra kako su mu šanse da izbjegne izručenje minimalne jer u Hrvatskoj nije osuđen za kaznena djela, što bi ga umjesto u talijanskom zadržalo u hrvatskom zatvoru.Hrvatski policajci za ciljane potrage uhitili su tijekom prošle godine 24 osobe s liste najtraženijih bjegunaca Europe, zadnji slučaj dogodio se na Silvestrovo. U zagrebačkoj četvrti Kajzerica priveden je mirni susjed, ustvari zloglasni talijanski kriminalac koji se godinama skrivao u Hrvatskoj. O tome je u Temi govorio zamjenik glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Željko Prša.

"Talijanski mafijaš napravio je grešku što je uopće bio u Hrvatskoj"

- Claudio D'Este napravio je grešku što je uopće bio u Zagrebu. Naši službenici Odjela za ciljane potrage su surađivali s talijanskom jedinicom i oni su nas informirali nekoliko dana prije Božića kako bi D'Este, s krivotvorenim dokumentima mogao biti kod supruge, na adresi na kojoj se povremeno pojavljuje. Poduzeli smo potrebne korake i na samu Staru godinu su ga locirali i uhićen je bez uporabe sredstava prisile. Lažno se predstavio i pokazao krivotvorene dokumente, ali je naknadno priznao svoj pravi identitet. Najvjerojatnije će vrlo skoro biti izručen Italiji, temeljem Europskog uhidbenog naloga, kazao je Željko Prša.

Naglasio je kako su u Ravnateljstvu policije ponosni na djelatnike Odjela za ciljane potrege, koji trenutno predsedaju takvom europskom jedinicom. Dodao je kako ne vjeruje da je Claudio D'Este u Hrvatskoj boravio neprekidno 10 godina.

- Hrvatska nije postala nikakvo poželjno skrovište za bjegunce. Sve naše službe dobro rade svoj posao. Otkad smo pristupili Schengenskom informacijskom sustavu za Služba za međunarodnu suradnju je napravila ogroman broj provjera i pronašli smo preko 23 tisuće osoba i vozila za kojima se tragalo, dodao je. Također je kazao kako će svaki bjegunac granicu pokušati prijeći "dobro krivotvorenim ispravama" ili ilegalno. "Imamo sofisticiranu opremu i dobro kontroliramo promet ljudi i roba. Spremni smo za Schengen", zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!