12:16 / 13.07.2020.

Autor: I.D./HINA

U Zagrebu 12 novooboljelih od koronavirusa

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Tijekom vikenda u Zagrebu smo imali 67 pozitivnih bolesnika, jučer samo 12. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali velika je aktivnost kroz domove zdravlja."
U Zagrebu je 12 novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih su većina kontakti s ranije oboljelim osobama, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

- Tijekom vikenda u Zagrebu smo imali 67 pozitivnih bolesnika, jučer samo 12. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali velika je aktivnost kroz domove zdravlja, izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

U domovima zdravlja, dodao je, tijekom dva dana bilo je 551 posjet, 17 samoizolacija, a 101 osoba upućena je na testiranje. Kroz drive in sustav domova zdravlja tijekom tri dana prošlo je 238 osoba.

Zdravo novorođenče kod trudnice pozitivne na koronavirus

Također, u Bolnici "Sveti Duh" u petak je rođeno zdravo novorođenče kod  trudnice pozitivne na koronavirus. U Bolnici "Sestre milosrdnice" u petak je bio treći takav porođaj u Hrvatskoj.

- Sustav funkcionira otežano zbog epidemiološke situacije, ali dosad je sve pod kontrolom, poručio je Jeleč.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar izvijestio je da su u tri dana obavili 916 testiranja. Ukupno je bilo 67 aktivnih u ta tri dana, u petak 31, subotu 24 te 12 jučer.

- Potencijalno izliječenih je ukupno 38 više, a u tri dana u izolaciju je stavljeno 295 osoba, a ukupno ih je 908. Oko 70 posto pozitivnih kontakti su ranije oboljelih osoba koji su bili u samoizolaciji, dodao je Šostar.

Stožer je istaknuo važnost pridržavanja epidemioloških mjera nošenja maski u zatvorenim objektima i mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je trend od petka do danas dobar te je građane pozvao na disciplinu.

Pozitivne tri djelatnice doma za starije

Vezano za proboj virusa u dom za starije i nemoćne u Klaićevoj, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da su svi štićenici dobro.

Pozitivne su tri djelatnice doma, a epidemiološke mjere već su od prije na najvišoj razini i mjeri se temperatura pri ulasku u dom te se prate simptomi. Djelatnice nisu imale simptome.

Nakon što je u srijedu jedna od djelatnica osjetila simptome, obavijestila je svoju liječnicu i nije dolazila na posao, a sve potrebne mjere su poduzete. Svi kontakti, i djelatnici i korisnici, ili su testirani ili stavljeni u samoizolaciju. Do sada su testirali 20 osoba i, osim tri djelatnice, svi su negativni, ali i dalje u samoizolaciji.

Oboljele djelatnice nemaju ozbiljnije probleme i simptome, ali, ističe Galić, ne zna se točno gdje su se zarazile jer nisu putovale i nisu bile u kontaktu ni s kim. Jedino gdje su se dulje zadržale su biračka mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!