11:17 / 22.07.2020.

Autor: I.Z./HRT

U Zagrebu 15 novooboljenih od bolesti COVID-19

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, arhiva

Foto: Matija Habljak/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Šostar je rekao da su se zarazile one osobe koje prošli vikend nisu pazile na zdravlje.
Prema izvješću Stožera civilne zaštite Grada Zagreba u posljednja 24 sata u Zagrebu je 15 novooboljelih osoba od koronavirusa. Njih osam bili su u kontaktu s već oboljelima, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, a dva su slučaja uvezena, iz BiH i s Kosova.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč kazao je da je povećana aktivnost i u domovima zdravlja na razini primarne zdravstvene zaštite gdje je bilo 178 posjeta, a u pet slučajeva određena je samoizolacija, 56 osoba upućeno je na testiranje.

Jeleč je naglasio da je na "drive in" punktovima uzeto 145 uzoraka koji su obrađeni u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Pročelnik Gradskog ureda kazao je da sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkim uvjetima koji su na snazi.

Od sutra u "Štamparu" testiranje 700 kuna, umjesto dosadašnjih 1.500

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da su jučer obavili ukupno 384 testiranja, a u samoizolaciji su ukupno 542 osobe. Istodobno su 32 osobe više potencijalno izliječene.

- Oni koji prošli vikend nisu pazili na svoje zdravlje zarazili su se koronavirusom, dodao je.

Šostar je rekao da će s pomoću novog uređaja za testiranje koji su dobili moći testirati dvostruko više uzoraka, maksimalno 600 dnevno, u odnosu na dosadašnjih 300.

Istaknuo je i da se od početka epidemije koriste najboljim testovima, one za tri gena, koji ne pokazuju lažno negativne nalaze.

- Cijena za njih od sutra će u Nastavnom zavodu biti 700 kuna umjesto dosadašnjih 1500 kuna, naglasio je Šostar.

Voditelj Operativno-komunikacijskog centra Stipo Mandić izvijestio je da u protekla 24 sata nije bilo kršenja odluka Nacionalnog stožera ni kršenja mjera samoizolacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!