09:46 / 21.02.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Zagrebu 16 tisuća doza cjepiva za starije i kronične bolesnike

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

U ordinacije obiteljske medicine u Zagrebu idućeg tjedna trebalo bi biti raspodijeljeno 16.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 za cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, doznaje se u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

- U Zagrebu je sve spremno za početak cijepljenja, javila je HTV-ova novinarka Ruža Ištuk za Dnevnik. Liječnici obiteljske medicine prve doze u svojim ordinacijama očekuju već sutra. U tjednu koji je pred nama trebali bi dobiti 16 tisuća doza. Cijepljenje će provoditi 400-tinjak liječnika obiteljske medicine od kojih se 35 posto izjasnilo da građane žele cijepiti u svojim ordinacijama. Ako dobiju potrebne doze s cijepljenjem mogu početi već sutra. Što se tiče cijepljenja većeg broja ljudi ono će se provoditi na 19 punktova. jedan od njih je velika dvorana Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, ali i u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu. Na punktovima će cijepljenje započeti u utorak. Kako kažu očekuju cjepiva sutra. Nakon toga će napraviti plan cijepljenja. Što se tiče samog odaziva on je jako velik. U Zagrebu se za cijepljenje dosad prijavilo 85 tisuća Zagrepčana, javila je HTV-ova novinarka. 

Dosad se za cijepljenje prijavilo oko 85.000 Zagrepčana koji ulaze u tu kategorije, a u Zavodu kažu da se taj broj svakodnevno povećava.

Cijepljenje u ordinacijama i na 19 punktova u gradu

Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine, pri čemu se njih 35 posto izjasnilo za cijepljenje u svojim ordinacijama, dok će se ostali cijepiti na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu.

Pet punktova bit će na području Doma zdravlja Zagreb-Centar, četiri pri Domu zdravlja Zagreb-Istok, devet na području Doma zdravlja Zagreb-Zapad te jedan punkt u Nastavnom zavodu za javno zdravstvu u Mirogojskoj ulici.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i obiteljska liječnica iz Zagreba Nataša Ban Toskić kaže da se koordinatori za cijepljenje na razini domova zdravlja trude što bolje organizirati cijepljenje.

No, sve ovisi o pristizanju cjepiva. Rečeno im je da će po timu za početak dobiti 30 doza.

- Oko 70 posto liječnika odlučilo se za cijepljenje na punktovima. To su izdvojeni veliki prostori koji imaju i zasebni dio za opservaciju cijepljenih građana, uz poštovanje epidemioloških mjera. Nadamo se da ćemo imati osiguranu logistiku jer najmanji je problem cijepiti, važna je pomoć u administrativnom dijelu, kaže Ban Toskić.

U Zagrebu je dosad prvom dozom cijepljeno 18.640 osoba, dok je drugu primilo njih 13.236. Riječ je o korisnicima i djelatnicima domova za starije i nemoćne, zdravstvenim djelatnicima i ostalim zaposlenicima u zdravstvu, pripadnicima žurnih službi i osobama na dijalizi.

Osim bolesnika na dijalizi, čije je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 već počelo, dogovoreno je i cijepljenje u Kliničkoj bolnici Sveti Duh za osobe koje su u anamnezi imale teže alergijske reakcije na lijekove, hranu ili neka druga cjepiva.

Potražnja za cjepivom veća je od dostavljene količine budući da se broj doza dobiva proporcionalno broju stanovnika, a ne prema broju prioritetnih kategorija.

U Zavodu napominju da će na punktovima izvan zdravstvenih ustanova cijepljenje biti organizirano kada se dobiju dostatne količine cjepiva i kada uđemo u treću fazu.

Cijepljenje u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu

U Zagrebu će, po uzoru na ostale velike europske gradove, cijepljenje biti organizirano u dva paviljona na Zagrebačkom velesajmu. Prednost procjepljivanja na toj lokaciji je vrlo dobra prometna povezanost, dovoljan broj parkirališnih mjesta i veliki prostor na kojem je moguće adekvatno provesti epidemiološke mjere.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da bi u Hrvatsku idućeg tjedna trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece.

U petak je stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, dok bi do kraja ožujka trebalo ukupno stići više od 700.000 doza, ako svi proizvođači ispune svoje obveze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!