10:27 / 26.06.2020.

Autor: M.M./Hina/B.A./HRT

U Zagrebu 20 novozaraženih, Šostar: Zaraze u svim većim klubovima

Foto: HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ lsd

Foto: HINA/ POOL/ Lana SLIVAR DOMINIC/ lsd

Foto: - / -

Trenutačno je u Zagrebu 99 aktivnih slučaja zaraze koronavirusom i 650 aktivnih samoizolacija.
U Zagrebu je 20 novozaraženih koronavirusom, među kojima su pozitivni na COVID-19 povezani s noćnim klubovima, nešto je obiteljskih kontakata, kao i import iz Srbije i BiH.

-
Epidemija bolesti COVID-19 iz minute u minutu     

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 341 testiranje. Zabilježili smo 20 novih pozitivnih slučajeva u gradu Zagrebu i posljedično tome 79 ljudi je stavljeno u mjere samoizolacije, izvijestila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

- Imamo slučajeve povezane s noćnim klubovima, dva su slučaja povezana sa slučajem u Đakovu, imamo nešto obiteljskih kontakata te import iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno, testiranja se i dalje rade, objašnjava Šikić.

Iako neki mediji navode da su se zaraze dogodile u narodnjačkim klubovima, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je za portal HRT-a da nije bila riječ samo o narodnjačkim, već i drugim klubovima.

- Nema većeg kluba u kojem nije došlo do zaraze, rekao je Šostar, dodajući da se svi ti klubovi nalaze u Zagrebu.

Od 20 novozaraženih šestero ih se zarazilo u klubovima, petero ih je uvezeno (iz Srbije i BiH), dvoje je iz Đakova, po jedan pacijent i djelatnik Psihijatrijske bolnice Sv. Ivan, a petero ih ima nejasne epidemiološke anamneze, rekao nam je Šostar.

Šostar je rekao da će više informacija biti otkriveno na konferenciji za medije zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

Šikić kaže da je trenutačno u Zagrebu 99 aktivnih slučaja zaraze koronavirusom i 650 aktivnih samoizolacija.

Rekla je da je u Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u zagrebačkom Jankomiru jedan novooboljeli zdravstveni djelatnik koji je od prije bio u samoizolaciji te jedan novooboljeli pacijent kojemu se ponavljao test.

- To znači da zasad u bolnici 'Sveti Ivan' imamo ukupno 23 oboljele osobe - 17 oboljelih pacijenata i šest oboljelih zdravstvenih djelatnika, istaknula je Šikić. Dodaje da nisu svi oboljeli zdravstveni djelatnici u toj bolnici s područja Zagreba.

Rekla je i da u jednom zagrebačkom dječjem vrtiću gdje je na koronavirus pozitivno jedno dijete, nema novih slučajeva zaraze. U samoizolaciji je 14-ero djece i dvije odgajateljice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!