12:53 / 16.07.2020.

Autor: M.M./Hina

U Zagrebu 22 novooboljele osobe od koronavirusa

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Ilustracija (Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Zagrebu su 22 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.
U Zagrebu su 22 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Jučer je u Gradu Zagrebu dijagnosticirano 22 Covid pozitivna bolesnika. Kroz domove zdravlja je povećana aktivnost i tijekom jučerašnjeg dana prošlo je 204 osobe, a za pet je određena samoizolacija i 22 osobe su upućene na testiranje.

Također, na 'drive in' punktovima je uzeto 165 uzoraka koji su proslijeđeni u Nastavni zavod za javno zdravstvo, istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare.

Naglasio je da zdravstveni sustav funkcionira prilagođeno novonastaloj epidemiološkoj situaciji.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' Zvonimir Šostar istaknuo je da su u Štamparu jučer opet postavili rekord - imali su čak 480 obavljenih testiranja.

Rekao je da su od tih obavljenih testiranja, njih 22 bila pozitivna na Covid-19, tako da je sada 384 aktivna slučaja u Gradu Zagrebu.

- Stavljeno je 88 osoba u samoizolaciju, tako da ih imamo 841 i 21 više izliječen, tako da u ovom času imamo 593 potencijalno izliječene osobe u Gradu Zagrebu, izjavio je Šostar.

Kad se gleda struktura 22 novooboljele osobe, rekao je da su za njih čak 15 to kontakti ranije oboljelih osoba, te da imaju jedno moguće izlaganje u noćnom klubu i jedan uvoz iz Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara jesu li čuli da se na tržištu pojavila izraelska maska koja navodno traje godinu dana ako se s njom pristojno postupa, koja je certificirana na osam do deset bakterija i gotovo pa savršena za svaki kućni budžet, pročelnik Jeleč je rekao da je to poseban, novi oblik maske  impregniran sa ionima bakra i još određenim zaštićenim supstancijama.Istaknuo je da su naravno u Gradu Zagrebu zainteresirani za takav tip maske.

- Trenutno se prikupljaju informacije i potrebna dokumentacija da vidimo o čemu se zapravo radi. Sigurno da je to jedno unaprjeđenje i potpuno jedan novi iskorak. Nadam se da ćemo vrlo brzo to imati i u upotrebi, istaknuo je Jeleč. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!