12:00 / 18.08.2020.

Autor: M.M./Hina

U Zagrebu 32 nova slučaja zaraze

Ilustracija (Matija Habljak/PIXSELL)

Ilustracija (Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebu u protekla 24 sata, mahom je riječ o povratnicima s godišnjeg odmora.
Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebu u protekla 24 sata, mahom je riječ o povratnicima s godišnjeg odmora, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite, koji je pozvao građane na strpljenje vezano za pojačan pritisak na epidemiološku službu.

-
COVID-19 - najnovije informacije   

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Andrija Štampar" imali smo dosad najveći broj provedenih testiranja. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 593 osobe. 32 nova slučaja zabilježena su u Gradu Zagrebu i za 103 osobe izrečene su mjere samoizolacije, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić.

Ukupno je sada u Zagrebu 417 aktivnih slučajeva te 878 aktivnih samoizolacija.

Od 32 nova slučaja i dalje se najveći broj povezuje s godišnjim odmorom. Iz te je skupine 14 novozaraženih, za 17 je ustanovljeno da su bili u kontaktu s prethodno oboljelim osobama, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, za četiri se još provode epidemiološki izvidi, odnosno obrada je još u tijeku, i dva slučaja uvezena su iz Bosne i Hercegovine.

Šikić se osvrnula na pojačan pritisak na Nastavni zavod radi testiranja tijekom posljednjih dana, napomenuvši da je samo jučer uzet bris 528 osoba te je zaprimljeno 768 uzoraka u laboratorij.

- To su zaista veliki brojevi i stoga molim građane za strpljenje. Vjerujte da dajemo maksimum kako bi se to sve skupa odradilo u najkraćem mogućem roku i da će nalazi biti gotovi tijekom 48 sati, rekla je Šikić.

Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav, pozvala je građane da se uz uputnicu liječnika obiteljske medicine u što većem broju obrate na tri dodatne lokacije na kojima se provode testiranja: u COVID-ambulante Dom zdravlja istok u Grižanskoj ulici, Dom zdravlja Centar u Sigetu na Aveniji Većeslava Holjevca te Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!