12:33 / 27.06.2020.

Autor: T.V./HRT

U Zagrebu 39 novozaraženih

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu je u protekla 24 sata evidentirano 39 novozaraženih, od čega 29 u noćnim klubovima, potvrđeno je konferenciji za medije stožera Grada Zagreba.
U protekla 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze je 138, izvijestio je u subotu zagrebački Stožer civilne zaštite.

- Situacija se usložnjava, svi novi slučajevi dolaze iz heterogenih skupina, multicentrično su detektirani, sve to zahtijeva od zdravstvenog sustava da se poveća broj testiranja, rekao je  gradski pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč dodajući da je unatoč tome stanje pod kontrolom.

Trenutačno je 838 osoba u Zagrebu pod mjerom samoizolacije. Izvor zaraze većinom su noćni klubovi, dio novozaraženih su kontakti prethodno zaraženih, a za dio su izvidi još u tijeku. S noćnim klubovima povezuje se 16 novozaraženih, a dva su slučaja povezana s teretanama.

- U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutačno aktivnih slučajeva u Zagrebu 138", kazala je na konferenciji Stožera zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić

Od toga, 16 novooboljelih zarazilo se u noćnim klubovima, a dvoje u teretanama.

- Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi, kazala je Šikić dodavši da isto tako imamo dio oboljelih koji su kontakt s prethodno zaraženim osobama, a nekima se ne može utvrditi izvor zaraze. Kako smo detektirali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima, što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti, kazala je Šikić.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je noćas na području Zagreba bio nadzor u 11 noćnih klubova, a da tamo nisu uočili kršenje mjera.

- Uzroci za ovu situaciju, koja se može pogoršati u idućim danima, su prerano popuštanje mjera, a zna se zbog čega. Do 5. 7. ćemo biti svjedoci ovoga. Nelogično je da zaoštravate mjere, a zovete ljude da glasaju za vas. Dva i dva su četiri. Mi pokušavamo gasiti požar, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako će sljedeći tjedan, od ponedjeljka 29. lipnja do petka 3. srpnja, dijeliti po dvije zaštitne maske vozačima taksija u Zagrebu. Preuzimanje maski obavljat će se na parkiralištu u Ulici kneza Branimira 71B, u vremenu od 8 i 30 do 15 i 30. Maske će također biti dostavljene i pacijenticama Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!