12:05 / 04.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Zagrebu 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jeleč je upozorio da situacija u bolničkom sustavu i kod zdravstvenog osoblja nije dobra.
U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestio je zagrebački Stožer civilne zaštite. ➡️ Sve o koronavirusu

➡️ Capak: Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno ➡️ Koronavirus - najnovije informacije

- U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ "Dr. Andrija Štampar" obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

- Radi se, kaže o 'skoku', prekjučer smo imali 25 posto pozitivnih, a sada smo prešli brojku 33 posto, dodao je.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba. Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak. Kao "nebulozne" je odbacio informacije u medijima da Zagreb plaća brze testove 45 eura.

- Uzeli smo najbolje testove za djecu, validirali ih prije dva mjeseca. Istu smo cijenu platili kao i Njemačka - osam eura ili 66 kuna, rekao je Šostar.

Istaknuo je da u Zagrebu trenutno nabavljaju poseban frižider za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

Jeleč: Imamo lošu epidemiološku situaciju

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da situacija u bolničkom sustavu i kod zdravstvenog osoblja nije dobra.

- U bolničkom sustavu imamo više od 2500 osoba koje se liječe, a gotovo je 260 osoba na respiratoru. Oko 440 zdravstvenog osoblja je danas van pogona, što pozitivnih, što u samoizolaciji. To izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava. Sam taj podatak govori u kojoj se nalazimo situacija je ozbiljna, brojke se povećavaju, moramo biti ozbiljni, nije trenutak za rasprave i svatko na svoj način mora doprinijeti da situaciju stavimo pod kontrolom, poručio je Jeleč.

- S jučerašnjim danom napravljeno je 10.199 brzih testova, a 4024 osoba je pozitivno, gotovo svaka treća osoba. "Imamo lošu epidemiološku situaciju, rekao je Jeleč.

- Dosad smo u Zagrebu imali više od 30.000 oboljelih i 594 osobe koje su umrle od koronavirusa, naveo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!