11:28 / 03.09.2020.

Autor: M.M./HRT/Hina

U Zagrebu 79 novooboljelih od koronavirusa

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata evidentirano je 79 novooboljelih osoba od koronavirusa.
U Gradu Zagrebu u posljednja 24 sata evidentirano je 79 novooboljelih osoba od koronavirusa, rekao je na konferenciji za novinare gradskog stožera pročelnik Vjekoslav Jeleč. 

- Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu   

Istaknuo je da je pojačana aktivnost kroz domove zdravlja, te da je tijekom jučerašnjeg dana pomoć zatražilo 370 osoba, za šest je određena samoizolacija, a 377 osoba upućeno je na testiranje. 

Rekao je i da je u Klinici za psihijatriju Vrapče pet osoba pozitivno na koronavirus, jedan tehničar i četiri pacijenta, te da su poduzete sve mjere u epidemiološkom smislu kako bi se kontrolirala epidemija.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je da su u Nastavnom zavodu testirali 555 osoba te je 36 bilo pozitivno, a ostale osobe su bile testirane u Klinici za zarazne bolesti, odnosno u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Istaknuo je da je u Zagrebu trenutno aktivan 611 slučaj, a od novooboljelih za 10 se ne zna gdje su se zarazili, 41 su kontakti ranije oboljelih, sedam ih se zarazilo na godišnjem odmoru i to u Dubrovniku, Baškoj Vodi, Splitu i Novalji, a 12 su importirani slučajevi iz BiH.

Istaknuo je kako u Zagrebu nema žarišta i nema za sada nikakve potrebe za posebnim nekim ograničavanjem, osim onih mjera koje je već donio Nacionalni stožer.

Pozvao je sve građane da nose maske, jer kako je rekao, sve studije pokazuju da je važno nositi masku, držati osobnu higijenu, te fizičku distancu.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je da je zasad situacija u domovima za starije jako dobra.

Napomenula je da su u cijelom ovom prethodnom razdoblju u gradskim domovima obavili više do 2100 testiranja djelatnika i korisnika, te je samo sedam djelatnika oboljelo od koronavirusa, ali oni nisu ušli u domove pa nisu imali niti proboj virusa u gradske domove.

Što se tiče daljnjih mjera, rekla je da će pratiti epidemiološku situaciju i ukoliko bude potrebno poduzet će neke nove mjere. Preporuča se i cijepljenje protiv gripe i za korisnike i za djelatnike domova za starije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!