09:47 / 29.08.2020.

Autor: T.V./HRT/Hina

U Zagrebu 93 novoooboljela; Šostar: Stanje nije alarmantno

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog toga su za 208 osoba izrečene mjere samoizolacije, priopćio je u subotu Nastavni zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
U protekla 24 sata u Gradu Zagrebu zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, a zbog toga su za 208 osoba izrečene mjere samoizolacije, priopćio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U protekla 24 sata u NZJZ "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 358 testiranja na SARS-CoV-2 od koji su 93 nalaza bila pozitivna.

Od 93 nova slučaja, 14 novooboljelih osoba je za sada negativne epidemiološke anamneze, 37 osoba su kontakti COVID + osoba, kod 18 novooboljelih osoba moguće je izlaganje prilikom izlazaka na godišnji odmor (Makarska, Zadar, Vis, Novalja, Bol, Pula), kod 12 osoba epidemiološka obrada je u tijeku, a 12 novooboljeih osoba je iz Bosne i Hercegovone (BiH).

Svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na području Grada Zagreba negativni su na SARS-CoV-2. Trenutačno je u Gradu Zagrebu 629 aktivnih slučajeva i 1534 su aktivne samoizolacije.

Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", komentirao je rekordan broj oboljelih u Zagrebu.

- Danas imamo rekordan broj novooboljelih. Ali, ako raščlanite sve skupa, brojka pozitivnih je ispod 10 posto. Dio testiranje radi Zarazna i HZJZ. Ukupan broj testiranja je bio gotovo 1000. Jučer smo rješavali se one zaostatke od prošlog tjedna. 42 pozitivna su od prijašnjih dana, od jučer je 51 u Zagrebu pozitivan, ali morali smo kumulativno to prikazati. Situacija je sve osim alarmantna, rekao je Šostar.

Istaknuo je da je 12 pozitivnih uvoz iz BiH, a velik broj novozaraženih je i iz klubova na moru.

- U samom Zagrebu nemamo novih žarišta, naglasio je Šostar dodavši kako su zaostaci riješeni te kako imaju samo uzorke od posljednjih 48 sati.

- Ovo samo pokazuje koliko smo bili nedisciplinirani tijekom godišnjeg odmora, opustili smo se jako, brojke su bile izvanredne prije. Nažalost, ja moram opet ponoviti nosite maske, redovita higijena ruku, izbjegavanje fizičkog ili tjelesnog kako neki vole reći kontakta, zaista se držimo ovih preporuka Nacionalnog stožera, poručio je. 

- Ako se ljudi budu držali mjera, brojke će padati. Ako budu i dalje velike, morat ćemo predložiti mjere ograničenja okupljanja i neke druge mjere, rekao je Šostar.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!