U Zagrebu dosad postavljeno 40-ak boksova za otpad

03.03.2023.

07:29

Autor: T.V./HRT/Hina

Boks za spremnike

Boks za spremnike

Foto: Radio Sljeme / HRT

U Zagrebu je, prema podacima GSKG-a i Čistoće, dosad postavljeno 40-ak boksova za spremnike za odlaganje otpada na javnoj površini, istaknuli su u zagrebačkoj Gradskoj upravi napominjući da je broj zasigurno i veći, s obzirom na to da GSKG nije jedini upravitelj zgrada.

Od 1. listopada prošle godine, kada je u Zagrebu uveden novi model naplate odvoza otpada, brojni su građani spremnike smjestili u vlastite smetlarnike ili na vlastite čestice te zatvorili postojeće boksove i tako postupili u skladu s Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.

- U tom smislu, možemo govoriti o preko 100 zatvorenih boksova na javnim površinama, rekli su HINA-i u Gradskoj upravi.

Čistoća je do kraja veljače zaprimila oko 4800 zahtjeva predstavnika suvlasnika za izdavanje mišljenja o postavljanju boksova za spremnike na javnoj površini. Lokacije su terenski obrađene, izdano je 1170 pozitivnih mišljenja za njihovo postavljanje. Na ostalim lokacijama pronašlo se rješenje za smještaj spremnika unutar nekretnine.

Također, do kraja veljače je oko 550 predstavnika suvlasnika, temeljem mišljenja Čistoće, podnijelo zahtjeve za izdavanje Rješenja o korištenju površine javne namjene nadležnom gradskom uredu. Ukupno je izdano 455 pozitivnih Rješenja, a ostala se obrađuju.

Vezano za podzemne spremnike predviđene za središte grada, u Gradskoj upravi ističu da je pri kraju postupak javnog savjetovanja te će izvješće o savjetovanju sa zainteresiranim gospodarskim subjektima biti objavljeno.

Besplatne plave ZG vrećice za neke kategorije


Podsjećaju i da korisnici iz kategorije kućanstvo mogu ostvariti pravo na umanjenje cijene, odnosno dobiti besplatne plave ZG vrećice, ako rabe reciklažna dvorišta, kompostiraju vlastiti biootpad ili imaju dijete do tri godine koje upotrebljava pelene ili osobu koja se koristi propisanim medicinskim pomagalima. Za dijete će dobiti četiri paketa sadržaja 10 komada vrećica volumena 10 litara, a za osobu koja se koristi medicinskim pomagalima osam paketa sadržaja 10 komada vrećica volumena 10 litara.

U prvom razdoblju primjene novog modela, naglasak je bio na upozorenjima, no krajem prosinca prošle godine formirane su posebne ophodarske službe Čistoće i komunalnog redarstva koje nepravilnosti evidentiraju i izriče se kazna. Od veljače su onima koji za odlaganje miješanog otpada nisu rabili plave ZG vrećice i na taj način nisu plaćali uslugu odvoza tog otpada, počele stizati kazne na računima. Kazna iznosi do 65 eura za korisnika iz kategorije kućanstvo, te do 130 eura za korisnika iz kategorije koja nije kućanstvo.

Od 1. listopada lani pa do kraja godine izdano je oko 2800 upozorenja i napisano oko 250 kazni. Od siječnja pa do sredine veljače ove godine evidentirano je oko 200 individualnih prekršaja.

Oko 80 posto građana odvaja otpad


U Gradskoj upravi procjenjuju da u cijelom Zagrebu sad već 80 posto građana odvaja otpad, dok 20 posto njih to zasad ne čini. Odvoz miješanog otpada smanjen je na jednom tjedno, a u zgradama koje imaju spremnike od 1100 litara, plastika i papir također se odvoze jednom tjedno. Izuzetak je središte grada gdje se otpad odvozi sve dane u tjednu osim nedjelje, do uspostavljanja sustava podzemnih spremnika.

Novi raspored počeo je prošlog tjedna, a rezultat je, kako su istaknuli, uspješno implementiranog novog modela kojim je postignuto smanjenje količine miješanog komunalnog otpada od 27 posto, te prikupljeno 50 posto više plastike, 30 posto više biootpada i devet posto više papira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!